FRISS: Bíróság elé idézték Ukrajnában az orosz gyilkosokat — nemsokára ítéletet mondanak Putyin zsoldosairól

Először került rá sor.

Az ukrán ügyészség számos hadifoglyot vádol gyilkossággal. Ők lehetnek az elsők, akiket az orosz-ukrán háború során elkövetett bűnök miatt bíróság elé idéznek. Irina Venediktova főügyész elmondta, eddig több mint 10.700 bűncselekményt regisztráltak, és ezek egy részében már vádat emeltek.

Elsőként Vagyim Sisimarin, az egyik orosz tankhadosztály 21 éves harckocsiparancsnoka ellen indulhat eljárás, őt 68 férfi megölésével vádolnak. A férfi február 18-án az északkelet-ukrajnai Csupahivkában lelőtt egy éppen arra bicikliző civilt. Az ügyészség szerint azért ölhette meg a kerékpárost, hogy ne jelenthessen az oroszokról az ukrán védőknek.

A Venediktova által vezetett hatóság úgy nyilatkozott, az ukrán titkosszolgálattal közösen elég bizonyítékot szereztek Sismarin ellen, aki legalább 10-15 évnyi, de

akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Két másik katona ellen is eljárást indult, őket civil házak rakétázásával gyanúsítanak. Ugyanők a Dergacsiv nevű településen egy oktatási intézményt találtak el.

Mihail Romanovot távollétében ítélhetik el. Ő a bizonyítékok alapján Kijev elővárosa, Bojariv egy körzetében társával betört egy házba, és ott megöltek egy embert, a halott férfi feleségét pedig megerőszakolták, miközben a kiskorú gyerekük a gépházban sírt.

Irina Venediktova ukrán főügyész

Venediktova azt mondta, nem tudják, merre van Romanov, ugyanakkor távollétében is elítélhetik, hogy példát statuáljanak, és ezzel életet is mentsenek a megszállt területeken. A főügyész arról beszélt, jelenleg 36 háborús bűnössel szemben folyik eljárás, de attól tartanak, sokkal több esetre derül fény, főleg Mariupolból.

A hatóság vezetője azt mondta,

az oroszok arra számítottak, hogy a bevonulásukkor majd mindenki ünnepelni fogja őket,

de amikor rájöttek, az ukránok ellenük harcolnak, megpróbálták őket megfélemlíteni.

A hatóság továbbra is vizsgálja azon felvételeket, amelyeken állítólag orosz foglyokat kínoztak. Hozzátette, ezeknek egy része hamis lehet.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek