Hatalmas pofon Orbánnak: Eltörölhetik az egyetlen fegyverét, amivel zsarolja egész Európát

Sokaknak van elege a magyar miniszterelnökből.

Emmanuel Macron kiáll az EU alapszerződéseinek módosítását igénylő kezdeményezések mellett, és javasolja, hogy a közösségi joggal összhangban az uniós intézmények hívjanak össze konventet a változtatások kidolgozására. Ezzel kapcsolatos indítványát már a júniusi csúcson a tagállami vezetők elé fogja terjeszteni.

A francia államfő erről hétfőn Strasbourgban beszélt, ahol ünnepélyes keretek között lezárult az Európa jövőjéről szóló egyéves konferencia-sorozat. A kontinens következő évtizedeit meghatározó vita egy többnyelvű digitális platformon, valamint nemzeti és összeurópai szintű tanácskozásokon zajlott, amelyeken több tízezer európai fejtette ki a véleményét.

Az eszmecseréken részt vett civilek képviselői az elzászi városban adták át az EU három intézményi elnökének a több mint 300 ajánlást tartalmazó jelentést. Macron – aki a konferencia-sorozat kezdeményezője volt – az EU miniszteri szintű tanácsának soros elnöki posztját betöltő Franciaország első számú vezetőjeként kapott meghívást a rendezvényre. Rajta kívül Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság, és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke vette át a javaslatcsomagot tartalmazó beszámolót a résztvevőktől.

Az ajánlások nagy része konkrét politikai kezdeményezés, kisebbik hányada szerződésmódosítást igénylő elképzelés. Ilyen

az egyhangúság követelményének szinte teljes megszüntetése

a közösségi döntéshozatalban, például a hetes cikkelyes jogállamisági eljárásban, valamint a kül- és biztonságpolitika területén, ahol nemzeti vétók gátolják a gyors és hatékony cselekvést.

Ugyanilyen változtatás szükségeltetne annak az ajánlásnak a teljesítéséhez, amely a ma még nemzeti hatáskörbe tartozó egészségügyi ellátást beemelné az uniós kompetenciák körébe.

Emmanuel Macron beszédében azt mondta, az elmúlt 15 évben az EU

túl lassan reagált és megosztott volt,

ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ez megváltozzon. Ennek egyik módja szerinte a szerződésmódosítás. A véleményt osztja Mario Draghi olasz kormányfő, aki a múlt héten az Európai Parlamentben beszélt erről, és az EP-képviselők többsége is.

(via Népszava)

Valódi Hírek