Putyin befejezte a győzelem napi beszédét — Mutatjuk, mi hangzott el

Az egész világ lélegzetvisszafojtva figyelt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal kezdte a beszédét a moszkvai Vörös téren, hogy gratulált a 77 évvel ezelőtt a második világháborúban győztes szovjet csapatoknak, majd rögtön rátért Ukrajnára.

„Hasonló időket élünk. Most a honfitársainkért, az anyaföld biztonságáért harcoltok Donbászban. A győzelem napja mindannyiunk szívéhez közel áll. Nem volt olyan család Oroszországban, amit ne perzselt volna meg a hazafias háború. Büszkék vagyunk a győztesek generációjára”

– mondta.

Az elnök szerint Ukrajna nyíltan támadást készített elő, Ukrajna

az atomfegyverek lehetséges bevetéséről

beszélt, ami elfogadhatatlan fenyegetést jelent az orosz határnál. Azzal vádolta az Amerikai Egyesült Államokat és a „csatlósait”, hogy a fenyegetéseikkel veszélyt okoznak, amely napról napra nőtt.

„Neonácik, banderisták elleni elkerülhetetlen összeütközéshez közeledtünk, amit nyugati támogatók segítettek a NATO felől érkező, Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokkal. Oroszország előzetes csapást mért, ez volt az egyetlen lehetséges megoldás.”

– mondta az elnök.

Rövid, de a hidegháborúnál is hidegháborúsabb beszédében Putyin arról beszélt, hogy a Nyugat Oroszország gyengítésén dolgozott, felhasználva ellene a nemzeti feszültségeket, a nemzetközi terrorizmust – „de nem értek célt”.

„Ma Oroszország különböző nemzeteinek fiai testvérekként védik egymást az ellenséges golyóktól és repeszektől. Azok, akik legyőzték a nácizmust a Nagy Honvédő Háborúban, példát mutattak nekünk. Dicsőség a hadseregnek, a győzelemért, Oroszországért, hurrá!

– mondta a jelenleg Ukrajnában zajló fegyveres harcokról szólva az elnök.

Az Ukrajna elleni háborút ezzel a II. világháborúval – pontosabban a Szovjetunió német megtámadásától számított 1941–1945-ös, Oroszországban Nagy Honvédő Háborúnak nevezett időszakkal – állította párhuzamba.

A beszédet és a katonai felvonulást itt tudod követni:

(via Telex.hu/24.hu)

Valódi Hírek