Áll a bál: Orbánék vétója miatt nincs uniós megállapodás a tömeggyilkos Putyin megbüntetéséről

Lelepleződött, hogy ki az orosz ügynök az EU-ban.

Zajlanak a tárgyalások az Európai Unió hatodik szankciós csomagjáról, mivel az Orbán-kormány azzal fenyegetőzik, hogy nem szavazza meg a csomagot, „amíg nem születik megoldás Magyarország energiabiztonságára” – mondta Daniel Ferrie uniós szóvivő hétfőn.

Magyarország

„nem szavaz meg egy újabb brüsszeli szankciócsomagot, amíg nincs megoldás Magyarország energiabiztonságára”

– mondta Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő vasárnap, hozzátéve:

„mi, magyarok abban vagyunk érdekeltek, hogy minél hamarabb béke legyen”.

Szintén vasárnap Aszen Vasziljev bolgár miniszterelnök-helyettes a bolgár nemzeti televíziónak (BNT) adott interjúban elmondta, hogy Bulgária nem fogja támogatni az Európai Unió Oroszország elleni új szankciócsomagját, ha országa nem kap felmentést a tervezett orosz olajvásárlási tilalom alól, ahogyan azt más országok is kérték.

Vasziljev szerint a szankciótervezet legtöbb pontjáról egyetértés van, kivéve az orosz olajra vonatkozó részeket. Elmondta, hogy több országnak, köztük Magyarországnak, Szlovákiának és Csehországnak még mindig problémái vannak az orosz olajra vonatkozó legújabb szankciójavaslattal.

Korábban már kiderült, hogy a múlt hét szerdán bejelentett uniós szankciós csomagra válaszként

egyből belengette Magyarország a vétót

és bár az Európai Bizottság hajlandó lenne haladékot adni Magyarország számára – a legutóbbi hírek szerint ez azt jelentené, hogy az embargó kihirdetése ellenére Magyarország 2023 végéig továbbra is vásárolhatna orosz nyersolajat.

Csakhogy Szijjártó Péter külügyminiszter, Kovács Zoltán államtitkár és végül Orbán Viktor kormányfő nyilatkozatai egyértelművé tették, hogy Budapest ennek ismeretében sem hajlandó megszavazni a szankciós lépést.

Kapcsolódó cikkünk:

Rendkívüli: Még ma Budapestre érkezik Ursula von der Leyen, hogy elbeszélgessen Orbánnal a vétóról

.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek