Össznépi gyűlölet zúdul Orbánékra a kirúgott dolgozóktól: „Rohadjon meg az összes!”

„Úgy vágnak ki az utcára, mint macskát sz*rni!”

A Népszava megszólaltatta a nagykanizsai Tungsram-egység dolgozóit, akik közül rövid időn belül 700 főt bocsát el a cég. A kirúgandó dolgozók között a harag és a tehetetlenség lett úrrá, miután megtudták, megválik tőlük a vállalat.

Rohadjon meg mindenki, aki hagyta, hogy idáig jussunk! A Tungsram, a polgármester, a Cseresnyés meg az Orbán is” — mondta feldúltan egy 50-es éveiben járó, a nagykanizsai gyáregységből a buszmegállóba haladó férfi. „Harminc év után úgy vágnak ki az utcára, mint macskát sz*rni!” — tette hozzá.

Bólogatva szitkozódott hasonló korú társa is, akinek már csak 6 éve lenne hátra a nyugdíjig, mégis megválnak tőle. Az 50 év felettieknek a fiatalokhoz képest jelentősen nehezített a munkakeresés, így kérdéses, hogy talál-e állást.

Nagykanizsán 700 fővel kevesebb fog a cégnél dolgozni, miután bejelentették, a 3100 főt foglalkoztató vállalat 1600 dolgozótól válik meg országszerte júliustól. „Közölték velünk, hogy négy ütemben tervezik a leépítést, s rögtön az elsőben 550 embertől köszön el a cég, ami

mindenkit mellbe vágott.

Abban bíztunk, azért jobban eloszlik majd, s nem egyszerre zúdul rá ennyi elbocsátott a városra” — mondta Kupó Csaba, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke. A további három ütemben 50-50 dolgozó búcsúzhat el állásától, és erről már a munkaügyi központ is tud.

Az elkövetkezendő két hétben a feltételekről tárgyalnak, és igyekszenek jobb feltételeket kialkudni, mint amelyeket a Munka törvénykönyve meghatároz. Ez azonban nehézkes lesz, mert a Tungsram — a kirúgások előkészítéseképp — februárban felmondta a kollektív szerződés csoportos leépítésekre vonatkozó részeit, ez pedig komolyan érinti a dolgozókat.

A szakszervezeti elnök arról beszélt, a 25 évnél régebb óta a vállalatnál dolgozóknak háromhavi felmondási díj, továbbá fél évnyi munkabérnek megfelelő végkielégítési díj jár. „A korábbi kollektív szerződés alapján ők még plusz nyolc havi bért kaptak volna. És nem kell nagy összegre gondolni, hiszen az emberek több, mint fele minimálbért keres” — említette Kupó Csaba.

A gyárból hazatérőket a leginkább a bizonytalanság aggasztja. Többségük 50 év feletti, és általában 20-30 évnél is több időt húztak le a cégnél, így úgy tervezték, onnan mennek majd nyugdíjba. „Ennyi idősen kinek kellünk majd? Ráadásul én csak az izzólámpa-gyártáshoz értek, hová tudok majd elmenni?” – tette fel a költői kérdést egy 50-es éveiben járó nő.

Elmondta, amikor 4 éve megvásárolta a céget a General Electrictől a jelenlegi tulajdonosa, még fejlesztéseket ígértek. Arról is beszélt, két éve már

sehol nem voltak a tervek, „csak a nagy kussolás„.

Hozzátette, most sem voltak egyenesek, mert a választások előtt nem merték közzétenni az elbocsátások hírét.

Balogh László polgármester is lesz*r minket: amikor az ellenzék a választás előtti közgyűlésen felhozta a témát,

a polgármester azt mondta, hogy csak a hangulatot akarják kelteni és kivonult a fideszesekkel együtt

— vázolta feldúltan egy másik női dolgozó.

A képviselőnk, Cseresnyés Péter is csak azt tudta bejelenteni, hogy épül majd egy vagongyár, de a Tungsram ügyben meg sem szólal. Ahogy a kormány sem, pedig a választások előtt szórták a milliárdokat, csak ide nem jutott semmi” — tette hozzá.

A dolgozók többsége a hagyományos és autóizzókat gyártó egységben dolgozik, azt pedig végleg bezárja a vállalat. Az üveggyártást már korábban megszüntették, csak a LED-lámpákat gyártó egységet, valamint a fröccsöntőüzemet tartják meg.

A megyei lap propagandájában arról írtak, milyen könnyű lesz az elhelyezkedés az elbocsátott dolgozónak. A cikkíró szerint — cseppet sem empatikusan — az sem jelenthet majd gondot, ha valakinek 50 kilométert kell majd ingáznia a leendő munkahelyére, ami oda-vissza már 100 kilométert jelent.

Egy negyvenes férfi szerint a döntési pozícióban lévők nem törődnek velük. Arról beszélt, Nagykanizsa a megyeszékhelyhez, Zalaegerszeghez képest perifériára szorult, mind gazdasági, mind politikai értelemben. Azt is elmondta, hogy a városnak káros döntésekről „kussolnak„, helyette azonban meg nem valósuló ígéreteket tesznek.

{M}aga elhiszi, hogy egy három éve alakult cseh cég majd pont Kanizsára jön, ahol nincs elegendő olyan munkás, aki nekik kellene? Mert mi nem! A szerencsésebbek elmehetnek majd betanított munkásnak szalag mellé, amit amúgy még az életben nem csináltak, s szépen befordulnak majd a monotóniától. Esetleg, aki bírja, mehet a Balatonra konyhai kisegítőnek — jelentette ki a férfi.

Arról beszélt, az ő helyzete viszonylag szerencsés, mert fiatal, így nagyobb eséllyel talál munkát, és két gyermek édesapjaként nem hagyhatja el magát. Azt mondta, ha a megyeszékhelyre kell majd járnia, akkor oda megy, ha külföldre, akkor pedig azt is megoldja.

Olvashatta az újságban, nem olyan ördögtől való ez

— jegyezte meg cinikusan.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium úgy nyilatkozott, igyekeznek az illetékesekkel a kirúgottakat munkához juttatni. Egyelőre Hajdúböszörmény, Kisvárda, Nagykanizsa és Zalaegerszeg érintett a leépítések kapcsán, és szerintük bőven akad munka az előbbi városokban.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek