Üzentek Orbánnak: Súlyos megélhetési válság fenyegeti a kisnyugdíjasokat — „Muszáj kimondani, hogy baj van”

Az elmúlt négy évben egy alkalommal kaptak egy órát egy államtitkártól.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) örül annak, hogy a kormány november helyett már júliusra elrendelte a pótlólagos, 3,9 százalékos nyugdíjemelést. De mivel a prognózisok szerint (Magyar Nemzeti Bank, Nemzetközi Valutaalap) esélyes, hogy a 10 százalékot is eléri az idei éves infláció, ezért az inflációkövető nyugdíjemelés megvalósításához

5 százalékos nyári emelést tartanának elfogadhatónak.

Ezen túl külön szót emeltek az átlag alatti nyugdíjúakért. A probléma nem csak annyi, hogy nekik kevés a nyugdíjuk, többet kellene nekik adni – mondta a 24.hu kérdésére a NYUSZET soros elnöke, Hegyesiné Orsós Éva. Hanem az is, hogy akiknek kevesebb a jövedelmük, a nyugdíjuk, azoknál nagyobb arányt képvisel az élelmiszerköltés. Az élelmiszerek ára pedig átlag felett drágult márciusban, és az átlagon belül jócskán voltak olyan alapélelmiszerek, amelyek ára

20-30 százalék felett emelkedett.

Ez persze érinti azokat is, akiknek 160 ezer forint feletti az ellátásuk. De nem mindegy, hogy valakinek 600 ezer forintos nyugdíjból kell kigazdálkodnia a 20-30 százalék felett dráguló alapélelmiszereket, vagy mondjuk 100 ezer forintból, esetleg kevesebből.

Orbán Viktornak és Varga Mihálynak is jelezték, hogy gond van. A lap arra volt kíváncsi, hogy mit várnak attól, hogy a miniszterelnöknek és a pénzügyminiszternek is írtak, illetve hogy az évi több mint 8 százalékos nyugdíjemelésnek megfelelő 13. havi nyugdíjjal hogyan számolnak az elszálló infláció kapcsán.

Évről évre egyre többen vannak, akiknek az átlagnál jóval magasabb a nyugdíja, mióta 2013-ban eltörölték a nyugdíj- és járulékplafont. Ha valakinek most havi 1 millió forint a nyugdíja, az havi 39 ezer forint emelést kap júliustól (januárig visszamenőleg). Viszont ha csak 100 ezer forint az ellátása, akkor a pótlólagos emelés is csak havi 3900 forint neki. Ha az öt százalékos emelés teljesülne, az mindössze további 1100 forint pluszt jelenthetne havonta.

A NYUSZET elnöke ezzel kapcsolatban így fogalmazott:

Akik nagyon kevésből kénytelenek megélni, azoknak minden forint számít.

Hegyesiné Orsós Éva éppen egy nyugdíjas rendezvényen volt, ott mesélt neki egyik nyugdíjasuk arról, hogyan is élte meg ő a vágtató inflációt. Két éve postai kézbesítés helyett bankszámlára kéri a nyugdíját. Más jövedelme nincs. Két év alatt most fordult elő először, hogy nem tartott ki a pénze a hónap végéig. Hiába próbált a következő nyugdíj előtt pár nappal vásárolni a boltban, azzal kellett szembesülnie, hogy a bankkártyáján már nincs pénz. Ez azt jelenti, hogy míg korábban nagy beosztással, de kijött a nyugdíjából, most már ez nem sikerült, és volt három-négy olyan napja, amikor igencsak meg kellett gondolnia, hogy az otthon lévő dolgokból mit tud főzni magának, és mit tud csinálni, mit nem.

Nemcsak az alapvető élelmiszerek, de a szolgáltatások és a gyógyszerek ára is a korábbinál jobban emelkedik. A NYUSZET szakértői szerint a nyugdíjas infláció az év hátralévő részében dinamikusan fog emelkedni.

Muszáj kimondani, hogy baj van.

Nem gondoljuk, hogy ha a miniszterelnök és a pénzügyminiszter megkapja a levelünket, a szívükhöz kapnak, és módosítani fognak a nyugdíjemelésen

– mondta a szervezet vezetője. De ettől függetlenül úgy érzik, erkölcsi kötelességük felhívni a figyelmet arra, hogy a nyugdíjasok, különösen az alacsony nyugdíjúak, nehéz helyzetben vannak. És azért is írták a fő döntéshozóknak a levelet, mert tagjaiknak fontos, hogy a nyugdíjas szervezeten keresztül hallathassák a hangjukat, ilyen módon elmondhassák, mit gondolnak a nyugdíjemelésről.

A NYUSZET, a nyugdíjas szervezetek feladatuknak érzik, hogy beszámoljanak azokról a problémákról, amelyekkel mindennapi munkájuk során találkoznak. Nyitottak az együttműködésre a mindenkori kormánnyal, igaz, erre egy ideje nemigen van lehetőségük, mert az Idősek Tanácsában nem kaptak helyet, a tanáccsal fel sem tudják venni a kapcsolatot.

Az elmúlt négy évben egyetlen alkalommal kaptak egy órát egy államtitkártól, hogy beszéljenek a gondjaikról.

Arra számítottak, hogy lesz folytatás, de nem lett. Visszasírják a 2010 előtti időszakot, amikor még az Idősügyi Tanács működött, akkor volt párbeszéd. A nyugdíjas érdekképviseletek akkoriban tájékoztatást kaptak a kormánytól, és lehetőséget, hogy véleményüket, észrevételeiket, javaslataikat elmondhassák. Erre most is igényt tartanának. Önkormányzati szinten viszont működik az egyeztetés a nyugdíjas szervezetekkel.

Visszatérve arra, hogy mire számítanak a levelük alapján azt mondta, lehet, hogy úgy tűnik, ezeknek a segélykiáltásoknak nincs eredményük. De ne felejtsük el, hogy többek között a NYUSZET kezdte el három éve forszírozni, hogy ne csak novemberben legyen nyugdíjkorrekció, ahogy a jogszabály előírja, hanem már korábban, amikor lehet tudni, hogy az év eleji nyugdíjemelésnél nagyobb lesz az infláció. És a kormány tavaly először már év közben, júniusban korrigált a nyugdíjakon, és idén júliusban szintén meglépik ezt. Lehet, hogy nem vonják be őket a tárgyalásokba, de nem érzik haszontalannak hallatni a hangjukat.

Hegyesiné Orsós Éva elmondja, a nyugdíjemelés pedig továbbra is csak inflációkövető, nincs svájci indexálás. Azaz

a bérek növekedése nem tükröződik a nyugdíjakban.

Márpedig a bérek az utóbbi években tíz százalék felett is nőttek – a régebbi nyugdíjak pedig egyre jobban leszakadnak az új nyugdíjaktól és a bérektől is.

Máshol is magas az infláció, nem csak Magyarországon, de mivel nálunk még nincs euró, így ennyivel is rosszabb a helyzet. A NYUSZET azt látja, hogy miközben vágtatnak az árak, a kis nyugdíjúak egyre nehezebben élnek meg. És az elmúlt években nem történt semmilyen lépés kifejezetten az alacsony nyugdíjúak anyagi felzárkóztatására, megsegítésére, hiába kérték ezt már korábban, például 2020-ban is.

(via, 24.hu)

 

Valódi Hírek