Startvonalra állt minden idők legdrágább magyar filmje — Elkezdődött a Rákay Philip-féle Petőfi-film forgatása

Ebből a pénzből legalább tíz normál költségvetésű magyar film készülhetne el.

A film egyik producere maga Rákay Kálmán „Philip”, rendezője Lóth Balázs, és az is kiderült, ki játssza Petőfi Sándort.

Április 20-án a Magyar Nemzeti Múzeumnál elkezdődött a Most vagy soha! című film 86 napot felölelő forgatása.

„Az 1848-ban játszódó kalandfilmben korhű díszletek közt, a történelemből ismert személyek életre keltésével és

grandiózus látványvilág megteremtésével

elevenednek meg március 15-e spontán alakuló, mégis elementáris erővel végbemenő eseményei” – írja közleményében a Nemzeti Filmintézet (NFI).

A film gyártására az NFI Filmszakmai Döntőbizottsága

4,5 milliárd forint támogatást szavazott meg,

melyből 2 milliárd forint egyedi kormányhatározat alapján nyújtott támogatás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójához kapcsolódva. Összehasonlításképpen: a kifejezetten drága magyar filmek közül annak idején az akkor még Andy Vajna által vezetett Filmalap

a Kincsemnek szavazott meg kétmilliárd forintos támogatást,

Enyedi Ildikó Feleségem története című filmjéhez egymilliárddal járultak hozzá.

A 4 és fél milliárd mellé az NFI még nemrég megszavazott 200 milliót. A Napi.hu szerint a Petőfi-film 4,7 milliárdos gyártási költségével számolva a gyártó Pilvax Film Kft. 1,4 milliárd forintért igénybe vehet adókedvezményes támogatást is,

azaz összesen 6,1 milliárdot költhetnek a filmre.

„Nominálisan ez a legnagyobb összeg, de reálértéken szerintem nem” – magyarázta Rákay Kálmán Philip korábban az Indexnek adott interjú elején, hogyan is kell értelmezni azt a 4,5 milliárd forintot, amelyet a „grandiózus történelmi kalandfilmjére” kapott, és amit Schilling Árpád rendező sem hagyott szó nélkül, amikor a Facebookon megjegyezte:

ebből a pénzből legalább tíz normál költségvetésű magyar film készülhetne el.

A parádés szereposztás is nyilvánosságot kapott:

Jókai Mórt a filmben a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja, Koltai-Nagy Balázs, Vasvári Pált a Nemzeti Színházban játszó Fehér Tibor, Irinyi Józsefet a Vígszínház színésze, Ertl Zsombor, Bulyovszky Gyulát a több hazai tévésorozatból is ismert Molnár Gusztáv, Vajda Jánost a Pécsi Nemzeti Színházban fellépő Reider Péter, Vidats Jánost a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház társulatát erősítő Hajdu Tibor, Degré Alajost a Nemzeti Színház tagja, Berettyán Sándor, Irányi Dánielt pedig az Örkény Színházban színpadra lépő Novkov Máté alakítja.

A csapat vezetőjét, Petőfi Sándort a Jászai Mari-díjas Berettyán Nándor, míg a lánglelkű költő feleségét, Szendrey Júliát a Színház-és Filmművészeti Egyetem végzőse, Mosolygó Sára formálja meg.

A 29 éves Berettyán Nándor Vidnyánszky Attila osztályában tanult a Kaposvári Egyetemen, majd Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színházba szerződtette, majd megkapta a Vidnyánszky Attila által vezetett Magyar Teátrumi Társaság frissen megvásárolt színháza, a Karinthy Színház igazgatói posztját.

A filmbeli forradalmárok fő ellenlábasát, a császári titkosrendőrséghez tartozó Farkast a szintén Jászai Mari-díjas színművész, Horváth Lajos Ottó; a magyarországi császári-királyi főhadparancsnokságot vezető Léderer Ignácot a Kossuth- díjas és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választott Lukács Sándor játssza el. Az események sűrűjébe keveredő pesti nyomdatulajdonost, Landerer Lajost Szerednyey Béla alakítja, míg a szintén a tüntetők közé sodródó, Petőfi verseit is kiadó Emich Gusztávot Nagy Sándor személyesíti meg a kamerák előtt.

A Most vagy soha! forgatókönyvét Kis-Szabó Márk, Rákay Kálmán „Philip” és Szente Vajk írta, a film képi világáért Dobos Tamás operatőr felel, míg a rendezést a filmszakma gyakorlatilag egésze által rendkívül gyengének tartott, 2020-as Pesti balhé-t vászonra vivő Lóth Balázs vállalta el. A produceri feladatokat pedig Csincsi Zoltán, Fülöp Péter, Kriskó László és Rákay Kálmán „Philip” látja el.

A Most vagy soha! hazai mozipremierje 2024 tavaszán várható a Fórum Hungary forgalmazásában.

(via, hvg.hu)

Valódi Hírek