A Mol-vezér mást gondolt az árstopról, mint Orbánék: Hernádi Zsolt fenntarthatatlannak nevezte a Fidesz intézkedését

Vissza kell térni a piaci normákhoz.

Ma tartja közgyűlését a Mol, az eseményt Hernádi Zsolt, a vállalat elnöke nyitotta meg. A Mol-vezér többek között beszélt az Oroszország elleni energetikai szankciók kivitelezhetőségéről és lehetséges hatásairól, illetve arról, hogy a Mol mennyire gyorsan tudna átállni nem orosz olaj felhasználására, de elmondta a véleményét a kormányzati árszabályozásról is.

A háború nem megoldás, a háború befejezése érdekében a Mol mindenben illeszkedik az Európai Unió szankcionális intézkedéseihez,

és azokat az intézkedéseket betartja. Az azonban egy másik kérdés, hogy hogyan alakul majd az Oroszországból érkező kőolajtermékek szankcionálása.

Közép-európa és Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy egyik napról a másikra leváljon az orosz kőolajról és kőolajtermékekről. Ha ez megtörténne, az igen komoly megrázkódtatást jelentene az egész régiónak — mondta Hernádi Zsolt.

Tudom, hogy különböző vélemények jelennek meg erről, mi a Molnál azt szoktuk mondani, hogy bárkit szívesen fogadunk technológusnak, oldja meg ezt a problémát, mert mi egyelőre nem látjuk, hogy hogyan lehetne megoldani, hogy ne éreznénk mindannyian, a teljes közép-kelet-európai társadalom ennek az igen súlyos hatását.

Ez nem ideológiai kérdés, nem lehet íróasztal mellől megoldani, ezek logisztikai, technológiai és kémiai kérdések, itt súlyos fizikáról van szó.

Több közép-európai finomítót, így a magyarországit és a szlovákiait az orosz REB típusú kőolaj feldolgozására tervezték.

Naponta 120 millió liter orosz olaj érkezik a régióba,

nélkülözhetetlen, mint alapanyag és mint végtermék is.

A Mol elnök-vezérigazgatója kitért a tavaly november 15-étől élő, s szerdán immár másodszorra, ezúttal július 1-jéig meghosszabbított üzemanyagár-stopra is (mely keretében a lakosságnak a benzinért és a gázolajért sem kell többet fizetnie 480 forinttal – holott enélkül a benzin literje ma 591, a gázolajé 674 forintba kerülne.

Hernádi Zsolt annak a véleményének adott hangot, hogy

sokáig nem lehet fenntartani a benzinár-stopot, mert elfogynak az erőforrások,

amit például a zöldesítésre kellene fordítani. A magas energiaárak 2022-ben biztos velünk maradnak, de erre nem lehet megoldás a hatósági árak szabályozása.

Ezért szerinte középtávon ki kell vezetni ezeket az átmeneti intézkedéseket,

vissza kell térni a piaci normákhoz.

Ha ez nem történik, akkor áruhiány léphet fel, esetleg társadalmi feszültségek keletkezhetnek – bár nem mondta ki, de valószínűleg az 1990 őszi taxissztrájkra utalt.

(via, portfolio.hu / mfor.hu)

(Kiemelt kép: hungarytoday.hu)

Valódi Hírek