Kunhalmi most arra panaszkodik, hogy Márki-Zay tanácsadói köre erőltette a putyinozós plakátokat

Utólag már nem bizonyult jó választásnak az amerikás jelölt.

Az azonnali.hu-n kedden megjelent interjújában mesélt a választási kampány során elkövetett hibákról Kunhalmi Ágnes.

Emlékeztetőül: Kunhalmi a társelnöke annak az állítólag „baloldali” pártnak, amely az előválasztás második fordulójában az első adandó alkalommal elárulta a versenyben maradt baloldali jelöltet, Dobrev Klárát és helyette beállt a jobboldali-konzervatív politikát képviselő Márki-Zay Péter mögé.

Kunhalmi az interjúban arról beszélt, a választások előtti utolsó hetekben a Havanna lakótelepen már csak azt kérdezték tőle az emberek, hogy „Ugye kimaradunk belőle?”

Kunhalmi úgy látja: az orosz-ukrán háború kapcsán az ellenzéknek

„nagyon határozottan ki kellett volna mondani, hogy ki akarunk maradni a háborúból, és emellett a kormánynál sokkal jobban odafigyelnénk a háború gazdasági-szociális hatásaira.”

De Kunhalmi szerint

„sajnos Márki-Zay Péter sem tudott ezekkel vállaltan konzervatív-liberális közgazdászként azonosulni, ezért, amikor igazán nagy szükség lett volna a háborúval kapcsolatban a szociális ígéretekre, kommunikációra, már nem voltunk rá képesek.”

Innentől idézzük szó szerint az interjúban elhangzottakat.

Kunhalmi Ágnes

Azonnali.hu: Talán rossz tanácsadói is voltak Márki-Zay Péternek. Kik voltak ezek?

Kunhalmi Ágnes: Volt egy saját MMM-es tanácsadói köre magyar és külföldi tanácsadókkal. Ők valamilyen oknál fogva még az utolsó körben is

a putyinozó plakátokat erőltették.

Azonnali.hu: Erre mondta korábban, hogy az amerikai tanácsadók semmit nem érthettek a magyar történelemből?

Kunhalmi Ágnes: Igen. De még azok a politikustársaim is, akik ismerik a magyar történelmet, nem mindig tudták ezt napi szintű politikai szituációkra vonatkoztatni.

És sokan azt sem értették – pedig a Bige László által finanszírozott nagymintás kutatás világosan felfedte –, hogy a magyar társadalom egy alapvetően konzervatív, keresztény szemléletű társadalom kádári elvárásokkal.

Ráadásul ezt a társadalmat az elmúlt tizenkét évben a Fidesz még inkább jobbra tolta. Ebben kellett volna hatékony ellenzéki, baloldali kampányt csinálni. Az is baj volt, hogy számos közgazdász „orbáni osztogatásról” beszélt.

Azonnali.hu: Mit kellett volna helyette mondani?

Kunhalmi Ágnes: Ez a gigantikus pénzosztás sok esetben jogos juttatásokat jelentett, a Fidesz a választások előtt próbálta sok éves mulasztásait pótolni – ezt is el kellett volna mondani. Azt kellett volna hangsúlyozni, hogy mi ezen felül további jóléti intézkedéseket szeretnénk, hogy megvédjük a társadalmat a közelgő válságtól, a háború okozta negatív gazdasági hatásoktól.
(…) Egy szűk rétegre optimalizáltuk a kampányunkat.

Azonnali.hu: De ez hogy következhetett be? Nem voltak méréseik, kutatásaik arról, hogy mit várnak, mire hogy rezonálnak a szavazók?

Kunhalmi Ágnes: Nagyon sok mérés volt, de ezeket is eltérően lehet értelmezni. Amikor megláttam azokat a méréseket, hogy a 8 százaléknyi aktív bizonytalan döntő többsége szerint Orbán jól kezeli a háborút és jól teszi, hogy nem akarja szétbombázni az EU egységét,
emellett megszavazza a szankciókat is – amiket amúgy az ellenzék is javasolt akkor azt gondoltam, a háborúról nekünk már nem lenne szabad éles stílusban beszélni. Főleg nem fegyverekről, katonákról. Ehelyett több napig ez volt a tematika a részünkről.

A teljes interjút >>ITT TUDOD<< elolvasni.

Valódi Hírek