Nem hiszed el: Az új Orbán-színdarabban már Antall József is a Soros-tervre figyelmeztett

A volt miniszterelnök csak azért nem állt a nyilvánosság elé, mert nem tudta rendesen kezelni a médiát.

Már Antall József is tudott a Soros-tervről, és ez csak azért nem került nyilvánosság elé, mert akkor a kormány még nem tudta rendesen kezelni a médiát

– többek között ez is kiderül Pozsgai Zsolt darabjából, A Miniszterelnök és a Fiúból, amiben Antall és Orbán Viktor egy liftben ragadnak 1990 októberében.

„Ne kiabálj, begerjed a lehallgató!”

– szól rá Antall József miniszterelnök az ifjú Orbán Viktorra A Miniszterelnök és a Fiú című színdarab első felében. Az ország vezetője némileg ideges: nemrég engedték ki a kórházból, a taxisblokád következményeivel is foglalkoznia kell, ráadásul valami tejfelesszájú frakcióvezető alig pár órája hazugnak nevezte kormányát a parlamentben.

Így hát Antall nem igazán repes az örömtől, amikor egy üzemzavar miatt az ilyen kijelentést tevő Orbánnal ragad a liftben.

Az alig egyórás darabban ennek a Magyarországnak a problémáit boncolgatja a megfáradt, élete végéhez közelítő Antall. Kiderül, hogy se a privatizáció, se az addigi „nyugatosodás” nem halad úgy, mint kéne. A szakembereket ellehetetlenítik, a miniszterelnök nem ura a helyzetnek, a régi rendszer spionjai közül pedig többen is folytatják besúgói tevékenységüket, csak úgy megszokásból.

Akkor válik érdekessé a dolog, amikor Orbán is megszólal: a fiatal politikus először vallásvitába keveredik a miniszterelnökkel, aztán politikai különbségeik is felszínre törnek. Pozsgai mintha tudatosan sugalmazná, hogy az Antall által felsorolt problémákat az országban

ő hivatott megoldani.

A darab végén férfias kézfogással válik el a miniszterelnök a fiatal frakcióvezetőtől, akinek az elején még a létezéséről is alig akart tudomást venni.

Az RTL beszélt Pozsgai Zsolt rendezővel a darab sajtónyilvános főpróbája után: szerint a színműben egy fiatal Orbán Viktort látunk, aki identitását keresi a főszereplő Antall mellett. Állítása szerint nem akart semmiféle véleményt elbújtatni a darabban a mai helyzetről.

A színműben el sem hangoznak a politikusok teljes nevei, ahogy azé az „amerikai milliárdosé” sem, akinek egy veszélyes tervére figyelmezteti az utolsó percekben Antall Orbánt, ami az ország kiárusítására vonatkozik. Pozsgai elmondta: itt tényleg

Soros Györgyről van szó.

„Az a helyzet, hogy Antallnak valóban volt két beszéde, amit nem adtak le életében. Az egyiket leadták egy évvel a halála után. A másik sosem került elő. Ez Antall New York-i útjáról szólt, ahol Soros Györggyel beszélt.”

– mondta. A szövegkönyvben Antall azt mondja: ezt a beszédet ő eljuttatta a közmédiának, abban a hitben, hogy az politikai öngyilkossághoz vezethet. Azonban ők úgy döntöttek, hogy nem adják le.

A fiatal Orbán erre hüledezni kezd: hogy teheti meg a tévé elnöke, hogy elássa a beszédet, amire a miniszterelnök azt kérdezi, hogy le kell adni? Antall arra hivatkozik, hogy a rendszerváltás utáni rendezetlen állapotok a médiára is kihatnak, így nem tud mit tenni – még

médiatörvénye sincs

az országnak.

Az Ivancsics Ilona és Színtársai darabja a Thália Színházban látható péntek estétől.

(via RTL.hu)

Valódi Hírek