Videóval: Sosem látott felvétel került elő az ukrán háború egyik kulcsfontosságú csatájáról

A Hosztomel mellett található reptérért folytatott küzdelemről készült a felvétel.

Eddig sosem látott, sisakkamerás felvételsorozat került elő a Kijev körül található Hosztomel reptérérért folytatott harcokról. Ezért a reptérért kifejezetten súlyos harcok folytak a háború első napjai során; az oroszok a történelem egyik legnagyobb helikopteres támadása során rengeteg deszantost bevetettek, hogy megszerezzék a létesítményt,

de az ukránok többször is visszafoglalták azt.

A most kiszivárgott videót egy (vagy több) orosz deszantos készítette. Ezt megelőzően már több sisakkamerás videó is készült, amely a Hosztomel mellett található reptérért folytatott küzdelemről került fel az internetre; korábban egy másik deszantosalakulatot és egy Ka-52-est is láthattunk akcióban.

A legújabb videón az látható, hogy egy orosz deszantos egy Mi-17-essel földet ér, majd bajtársaival szétszéled a minimális fedezéket kínáló kifutópályán. A videó második felében egy lakónegyednek tűnő területen harcolnak, aztán egy járművön (talán egy BMD-páncéloson) száguldanak el a megsemmisült An-225 „Mriját”, a világ legnagyobb repülőgépét tartalmazó hangár mellett. A deszantos egyébként egy AK-12-est szorongat, ez az orosz haderő legmodernebb kézifegyvere.

A Hosztomel melletti Antonov reptérért nagyon súlyos harcok folytak az orosz-ukrán háború első napjai során, a reptéren landoló deszantosok nem is tudták megtartani azt az első ukrán ellentámadástól. Az orosz haderő egészen addig ellenőrizte a repteret, amíg ki nem vonultak a térségből, hogy az ország keleti részére koncentráljanak.

Azt nem tudni, hogy a deszantos, aki a felvételeket készítette, hazajutott-e élve vagy az ukránok tették közzé a felvételeket, miután kezükre került egy elesett deszantos sisakkamerája. Azt tudni biztosan, hogy az orosz deszant (VDV) rengeteg harcost vesztett Hosztomel körül és az akció megtépázta a nemzetközileg elitegységként nyilvántartott alakulat reputációját.

(via, portfolio.hu)

Valódi Hírek