Készül az újabb EU-s szankció: Putyint a legérzékenyebb pontján keresztül fogják szorongatni

Von der Leyenék nagy lépést fontolgatnak.

Interjút adott a Bild című német újságnak Ursula von der Leyen, amelyben arra kérte az EU-tagországokat, minél hamarabb juttassák a fegyverszállítmányokat Ukrajnának. Az Európai Bizottság elnöke azt mondta, csak így vészelhetik át az ukránok az oroszok által indított háborút.

Nem teszek különbséget nehéz- és könnyűfegyverek között. Ukrajnának meg kell kapnia, amire csak szüksége van, hogy megvédje magát” — mondta a Guardian beszámolója szerint. Hozzátette, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a háború mihamarabb véget érjen, azonban fel kell készülni arra, hogy a harcok akár évekig is tarthatnak.

Von der Leyen elmondta, már a hatodik szankciós csomagot készíti elő az Európai Unió Oroszországgal szemben. Továbbra is

vizsgálják az orosz bankszektor elleni szankciók lehetőségét.

Ebben a kérdésben kiemelte a Sberbankot, ami a szektor 37%-át teszi ki Oroszországban. Eddig a bankokat nem szankcionálták, mert a Gazprommal együtt az bonyolítja az orosz olajért és gázért érkező kifizetéseket.

A bankkal szemben eddig csak az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vetett ki szankciókat, azonban a Sberbank már korábban kivonult Európából. Ezt arra hivatkozva tették, hogy a bank „az alkalmazottak és a tulajdon biztonságot fenyegető veszélyekkel” szembesültek.

Az EB elnöke azt mondta a Bildnek, elsődleges cél, hogy Putyin pénzügyi bevételei csökkenjenek. Az olajra és a gázra kivetendő szankciókkal kapcsolatban megjegyezte, nem szabad, hogy az orosz elnök más piacokról pótolja a kieső pénzügyi forrást.

{J}elenleg olyan ügyes mechanizmusokat fejlesztünk ki, hogy a szankciók következő szintje az olajat is érinthesse” — jelentette ki az Európai Bizottság vezetője.

Az Európai Unió már dolgozik az orosz olaj felhasználásának fokozatos betiltásán.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek