Hatalmas bajba került Orbán: 5000 milliárdot kell nagyon gyorsan előteremtenie a kormánynak

Megszorítások, adóemelések várhatóak.

5000 milliárd forint kell ahhoz, hogy a bevételek és a kiadások közti különbséget fedezzék – magyarázta Róna Péter közgazdász az ATV Egyenes Beszéd című műsorában pénteken. Ha ez nem sikerül, a magyar gazdaság nagyon válságos helyzetbe fog kerülni.

Ennek az összegnek egy jelentős része érkezhet az Uniótól, de ha nem jön, akkor máshonnan:

megszorításokból, adóemelésből

kell előteremteni.

Hogy a kormány hogyan fogja ezt megcsinálni, azt Róna Péter nem tudja, de a műsorban megjegyezte: a választás eredménye miatt a belpolitikai mozgásterük nagyon nagy, a kormány szerinte „azt csinál, amit akar.”

Ugyanakkor az egészségügyben és az oktatásban már nincs lehetőség megszorításokra – tette hozzá Róna.

Egy esetleges kiút a progresszív adózás visszahozatala lehet, vagyis egy radikális adóreform: Róna Péter ezt tartja a legegészségesebb megoldásnak.

Az is opció lehet, hogy a kormány valamilyen megállapodásra jut az EU-val: ez viszont nagyon nehéz és rögös út, és arra, hogy az Uniós bármilyen formában tágítana az álláspontjától, a közgazdász nem lát esélyt.

Varga Judit nemrég hangoztatott érvére, miszerint az EU-nak figyelembe kell vennie, hogy a magyar társadalom kétharmada a szerintük a jogállamiságot mellőző kormányra szavazott, Róna Péter úgy reagált: az Unió szempontjából ez „érdektelen tétel.”

Az Európai Unióban van egy értékrend, egy rendszer, és aki az EU tagja kíván maradni, annak ehhez alkalmazkodni kell.

Az, hogy a magyar polgárok hogyan szavaznak, az őket nem befolyásolja, annál is inkább, mert – mint az oxfordi egyetem professzora fogalmazott – Magyarország a kivétel a tagállamok között ebben a kérdésben.

Az ellenzék köztársasági elnök-jelöltje az április 3-i eredményekről is beszélt a műsorban. Úgy látja, az elmúlt három választás azt mutatja, hogy a magyar társadalomban a demokrácia iránti igény „kifejezetten mérsékelt”.

Itt az számít, hogy van egy olyan berendezkedés, amiben az emberek függőségben vannak a hatalomtól, ezért cserébe a hatalom valamilyen formában gondoskodik róluk – fejtette ki Róna.

Közölte: az eredményekért nem kell az ellenzékben felelőst keresni, mert az „alternatíva iránti kereslet nagyon gyenge.”

.

Valódi Hírek