Egyetemfoglalással tiltakoztak a diákok Franciaországban az elnökválasztási eredmények ellen (+videók)

Egyre hevesebbek a tüntetések Franciaországban.

Több francia egyetemet is elfoglaltak tiltakozó diákok, akik a francia elnökválasztás első fordulójának eredménye ellen demonstrálnak. Akciójukkal a szociális és környezetvédelmi problémákra kívánják ráirányítani a figyelmet. A Sorbonne vezetősége péntekre virradó éjjel kiürítette az épületet, és jelezte, hogy „a leghatározottabban kell elítélni a törvénytelen blokádot”.

Április 14-ről 15-re virradó éjjel a Sorbonne létesítményét április 13. óta elfoglaló diákok elhagyták a helyszínt – olvasható a közleményben. Az egyetemfoglalók ablakokat törtek be, ajtókat rongáltak meg, csempéket törtek össze, falakat bontottak le, tűzvédelmi berendezéseket rongáltak meg, pedagógiai eszközöket tettek tönkre, graffitik tömegét festették fel az épületre, műemlékvédelmi falakra is.

A Sorbonne a rongálások miatt jelenleg zárva tart, s a közlemény szerint a vezetőség a többi egyetemmel együtt mindent megtesz, hogy az intézmény mielőbb a megszokott módon működhessen.

Szerda óta Párizsban, Nancy-ban és Reimsben is tiltakoztak baloldali diákok, akik szerint az április 24-i második fordulóba jutott két jelölt, Emmanuel Macron jelenlegi elnök és Marine Le Pen, a jobboldali szuverenista Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje

nem képviseli kellőképpen a szociális és a környezetvédelmi kérdéseket.

A tüntetők közül többen a francia televíziókban elmondták, hogy az első fordulóban harmadik helyen végzett radikális baloldali Jean-Luc Mélenchonra vagy más baloldali, a kommunista vagy a Zöld-párti jelöltre voksoltak.

Csütörtökön a Sorbonne-on több incidens is történt, ezt követően a diákok egy része kora este elhagyta az épületet, míg a radikálisabb diákok elfoglalták az épületet. Nem messze a Sorbonne-tól, a nagy presztízsű Sciences Po politikatudományi egyetemen mintegy 150 diák állta el az épület bejáratát. Ők egyértelműen „a szélsőjobboldal” ellen tüntettek. Szombatra országszerte tucatnyi hasonló jellegű tiltakozást szerveznek a „szélsőjobboldal és annak gondolatai ellen, Marine Le Pen nem mehet az Elysée-palotába” jelszóval.

(via, hvg.hu)

Valódi Hírek