Rendkívüli: Oroszország már a finn határ mellett mozgósítja haderejét (+videó)

Az orosz elnök szerint a katonai szövetség fenyegetést jelent országára nézve.

Megjelent az orosz haderő a finn határ közelében, a jelek szerint katonai járműveket és nehézfegyvereket mozgósítottak, írta a Newsweek. Az esetről felvételek is készültek, amelyeken legalább két orosz katonai jármű látható, amint éppen a finn határ felé tartanak.

A videót egy Twitter-felhasználó osztotta meg, és nagyon úgy tűnik, hogy a járművek

a K-300P Bastion típusú rakétavédelmi rendszert szállították.

A negyvenhárom másodperces felvétel vége felé a kamera egy utcatáblára fókuszál, amely a finn főváros, Helsinki felé vezető utat tünteti fel.

A videót nem sokkal azután osztották meg a közösségi médiában, hogy Oroszország

figyelmeztette nyugati szomszédját, ne csatlakozzon a NATO-hoz.

Finnország 1917 decemberében nyerte el függetlenségét Oroszországtól, és sokáig, még a hidegháború csúcspontján is ellenállt a nyugati katonai szövetséghez való csatlakozásnak. A nem NATO-tag Ukrajna elleni orosz invázió azonban arra késztette Finnországot és Svédországot, hogy felülvizsgálják a katonai szövetséggel szembeni semleges álláspontjukat. A Kreml hétfőn reagált a két ország terveire, és mindkettőjüket felszólította arra, hogy ne csatlakozzanak a NATO-hoz.

A Newsweek megkereste a finn nemzetbiztonsági tisztviselőket. Sanna Marin finn miniszterelnök a hónap elején azt mondta, hogy az ország a tavasz végéig döntést hoz arról, kéri-e a NATO-tagságot. Ha Finnország csatlakozna a NATO-hoz, az jelentős hibát jelentene Vlagyimir Putyin orosz elnök szemében, aki szerint a katonai szövetség

fenyegetést jelent országára nézve.

Az orosz elnök egyébként az ukrajnai invázió indoklásaként is a NATO keleti terjeszkedésére hivatkozott.

(via, newsweek.com / 168.hu)

Kapcoslódó cikkeink:

Újra napirenden Finnország és Svédország NATO-csatlakozása, Moszkva máris fenyegetőzik

https://nyugatifeny.hu/2022/04/11/putyin-megfenyegette-svedorszagot-es-finnorszagot-ne-probaljanak-csatlakozni-a-nato-hoz

Valódi Hírek