Brutálisan drágul a taxizás májustól, mutatjuk az új tarifákat

A javaslatot egyhangúlag elfogadták.

Emelkednek a fővárosban a taxis tarfiák május 9-től: Az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-forintra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nő – döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A taxirendelet módosítását egyhangúlag fogadta el a testület. Az elfogadott javaslatban azt írták, hogy a 33 százalékos emelést a legutóbbi díjmegállapítások óta bekövetkezett eddig is

jelentős üzemanyagár-emelkedés, valamint a megnövekedett infláció és a minimálbér emelkedése együttesen indokolja.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes közölte: A tarifaemelés a taxis szervezetek által kezdeményezett egyeztetéseken elért kompromisszumos megoldást tükrözi.

A döntés előtt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ajánlást fogalmazott meg a fővárosnak, amelyben arról írtak, hogy „versenybarát megoldásokkal sokkal kedvezőbben járhatnának a fogyasztók”.

Mindemellett az ukrajnai menekülteket megsegítő intézkedésekről is döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) és a költségvetési rendelet módosításával.

Az ukrajnai háború miatt menekülők megsegítéséről szóló – a főpolgármester, Karácsony Gergely által jegyzett – előterjesztés elfogadásával a Fővárosi Közgyűlés elítélte az Ukrajnában zajló háborút kirobbantó orosz agressziót és támogatásáról biztosította Beregszászt, Budapest testvérvárosát.

A javaslatot egyhangúlag a fogadták el a képviselők.

A rendkívüli ülést az indokolta, hogy az országgyűlési választások előtti – a március 30-ra tervezett – rendes közgyűlési ülést nem hívták össze.

(MTI)

Valódi Hírek