Már az egész világgazdaság szív Putyin őrült háborúja miatt

Itt vannak a hatások.

Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja lassítja a világgazdaságnak a világjárványból való lassú kilábalását, visszaveti az árukereskedelem növekedését, és potenciálisan a globális kereskedelem szélesebb körű szétforgácsolódásához vezethet a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) friss jelentése szerint — írja a portfolio.hu

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) kedden kiadott jelentésében, csökkentette a világgazdasági forgalom és a globális bruttó hazai termék növekedésre vonatkozó előrejelzéseit az előző, októberi prognózisában jelzetthez képest .

A világ áruforgalmának volumene 2022-ben várhatóan 3 százalékkal nő a korábban várt 4,7 százalékkal szemben, 2023-ban pedig 3,4 százalékkal, de ezek az adatok az ukrajnai konfliktus lefolyásával kapcsolatos bizonytalanság miatt módosulhatnak.

„A történelem arra tanít bennünket, hogy a világgazdaság rivális blokkokra való felosztása és a legszegényebb országoknak való hátat fordítás

nem vezet sem jóléthez, sem békéhez”

– mondta Ngozi Okonjo-Iweala, a WTO főigazgatója.

A világ bruttó hazai terméke (GDP) a 2021-es 5,7 százalékos növekedés után 2022-ben várhatóan 2,8 százalékkal nő, ami 1,3 százalékpontos csökkenést jelent a korábbi 4,1 százalékos előrejelzéshez képest. A kibocsátás növekedése 2023-ban 3,2 százalékra gyorsulhat, feltételezve a tartós geopolitikai és gazdasági bizonytalanságot. A válság legközvetlenebb gazdasági hatása, a nyersanyagárak erőteljes emelkedése volt.

A világkereskedelemben és a világtermelésben való csekély részesedésük ellenére Oroszország és Ukrajna kulcsfontosságú beszállítói az olyan alapvető áruknak, mint

  • az élelmiszer,
  • az energia
  • és a műtrágya,

amelyek ellátását most a háború veszélyezteti. A fekete-tengeri kikötőkön keresztül történő

gabonaszállítások már leálltak,

ami súlyos következményekkel járhat a szegény országok élelmezésbiztonságára.

Az ukrajnai konfliktus a szolgáltatások kereskedelmét is érinti, többek között a szállítási ágazatban, amely a konténerszállítást és a légi személyszállítást foglalja magában.

A háború nem az egyetlen tényező, amely jelenleg a világkereskedelemre nehezedik. A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében Kínában elrendelt zárlatok ismét megzavarják a tengeri kereskedelmet, miközben az ellátási láncra nehezedő nyomás már enyhülni látszott.

„Az ukrajnai háború mérhetetlen emberi szenvedést okozott, de a világgazdaságot is károsította egy kritikus helyzetben”

— mondta Ngozi Okonjo-Iweala főigazgató, majd hozzátette: „Hatása világszerte érezhető lesz, különösen az alacsony jövedelmű országokban, ahol a háztartások kiadásainak nagy részét az élelmiszerek teszik ki” – mondta Ngozi Okonjo-Iweala. „A kisebb készletek és a magasabb élelmiszerárak azt jelentik, hogy

a világ szegényei nélkülözni kényszerülhetnek.

Ezt nem szabad megengedni. Ez nem a befelé fordulás ideje.”

— hangsúlyozta a WTO főigazgatója.

„Válság idején több kereskedelemre van szükség a szükségletekhez való stabil, méltányos hozzáférés biztosításához. A kereskedelem korlátozása veszélyezteti a családok és a vállalkozások jólétét, és még nehezebbé teszi a COVID-19 utáni tartós gazdasági fellendülés kiépítésének feladatát” – mondta a főigazgató.

(via, portfolio.hu)

 

Valódi Hírek