Az Európai Unió biztosa elárulta, vaskos dossziéjuk van Orbánék törvénytelenségeivel kapcsolatban

Volt mit összegyűjteni.

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős uniós biztosa arról beszélt, az EB-nek „vaskos dossziéja van” Magyarországgal kapcsolatban, és az adatok birtokában fogják lefolytatni a jogállamisági eljárást a magyar kormánnyal szemben. A biztos szerint

fontos, hogy a jogállamisági párbeszédet a jelenlegi feszült nemzetközi helyzetben is lefolytassák.

Céljuk Reynder szerint, hogy bizonyítsák, vannak nemzetközi szabályok, és azokat „komolyan vesszük, védjük és előmozdítjuk a jogállamiságot„.

A politikus elismeri a magyar digitalizáció fejlődését, azonban hozzátette, az Uniónak továbbra is

aggályai vannak a hazai igazságszolgáltatás, a korrupció, a médiaszabadság, illetve a fékek és egyensúlyok kapcsán.

A médiával kapcsolatban azt mondta, az állami hirdetések lehetővé teszik a kormány számára a befolyás közvetett gyakorlását.

A Bizottság legutóbbi, Magyarországgal kapcsolatos jogállamisági jelentéséről elmondta, párbeszédet folytattak a magyar féllel kapcsolatban. A kormány részéről ígéretet kaptak, hogy júliusban folytatják a tárgyalásokat, amikor új jelentést ad ki az EB. A párbeszédet a választás idejére felfüggesztették.

A legújabb jelentéssel kapcsolatban Reynders kifejezte, minden tagállam számára ajánlásokat fogalmaznak meg, és ezek az előrelépést fogják szolgálni. Újságírói kérdésre elmondta, a jogállamisági eljárás a következő hetekben indul el a magyar kormánnyal szemben. Hozzátette, a rendelet január 1-jén lépett életbe, emiatt pedig visszamenőleg is intézkedni fognak annak betartásáról.

A biztos arról beszélt,

a magyar választás eredménye nem jelenti azt, hogy ne lehetne vitát folytatni a jogállamisági kérdésekről.

A jogállamiság a többség számára is korlátokat jelent. Azt jelenti, hogy az uniós szerződésekben és a nemzeti alkotmányokban rögzített egyéb értékek teljes tiszteletben tartásával kell cselekednie” — jelentette ki. Arról beszélt, a gyermekvédelminek nevezett, valójában melegellenes pedofiltörvény diszkriminatív az LMBTQ-közösségre nézve, és ezen kisebbség érdekeit is meg kell védeni.

(hang.hu nyomán)

Valódi Hírek