Brit hírszerzés: Foszforbombákat vethetnek be Mariupolban az oroszok

„Akiknek nincs leszakadva egy végtagja sem, visszatérnek a harctérre.”

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának legfrissebb hírszerzési jelentése arra figyelmeztet, hogy fenn áll a veszélye annak, hogy Oroszország foszforbombákat fog bevetni Mariupolban, amint a város elfoglalásáért vívott harcok fokozódnak.

Hozzátették, hogy a Donyecki és Luhanszki régióban folytatódnak a bombázások, az ukrán erőknek azonban számos támadást sikerült visszaverniük, orosz páncélosokat, járműveket és tüzérségi eszközöket semmisítettek meg.

„Mivel Oroszország továbbra sem precíziós bombákat használ, nem képes a bombatámadásokat pontos célzottsággal végrehajtani. Ez nagymértékben fokozza a további civil áldozatok kockázatát” — közölte a minisztérium hírszerzési jelentése.

Friss információ, hogy „az utolsó csatára” készülnek a Mariupolt védő ukrán alakulatok, jelentette az AFP. A várost védő alakulatok közül a 36. tengerészgyalogos dandár azt írta a Facebook-oldalán, hogy fogytán a lőszerük. A tengerészgyalogosok már 47. napja védik a város kikötőjét „mindent megtéve, ami csak lehetséges, még azt is, ami lehetetlen”. De mostanra teljesen beszorították őket az ostromló orosz alakulatok.

„Néhányunkra a halál vár, a többiekre hadifogság”

— írták.

A várost védő másik alakulat, az Azov mai videóüzenete sem kevésbé pesszimista. „Tízszer annyian vannak, vannak repülőgépeik, hajóik, és rengeteg felszerelésük. Az Azov ezred meg tovább koldul Mariupol utcáin” – írták kísérőszövegként a Telegramon.

A 36. tengerészgyalogosok helyzete talán még nehezebb. „Sebesültjeink hegye csaknem a dandár felét teszi ki. Akiknek nincs leszakadva egy végtagja sem, visszatérnek a harctérre. A gyalogságunk már mind elesett, már a tüzéreink, légvédelmiseink, rádiósaink, sofőrjeink és szakácsaink harcolnak. Még a zenekarunk is” – jelentették.

Bejegyzésükben úgy írnak, hogy az ukrán hadvezetéstől nem kapnak kellő támogatást, mert már „leírták” őket. Ez az érzelmes reakció persze érthető, de a valóságban a helyzet az, hogy az ukrán hadsereg

még ha akarná, se tudná támogatni Mariupol védőit.

A város mélyen az orosz ellenőrzésű területen van, Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij elnök főtanácsadója szerint esély sincs a felmentésére, a legközelebbi ukrán alakulatok is több tíz kilométernyire vannak a város határától.

(via, theguardian.com / 444.hu)

(Kiemelt kép: metanewbuzz.com)

Valódi Hírek