Új koronavírus-variáns bukkant fel az Egyesült Királyságban, egyre gyorsabban terjed

Folyamatosan nő az esetszám a szigetországban.

Új koronavírus-variánst azonosítottak az Egyesült Királyságban, azonban szakértők szerint nem kell tartani tőle. Az új, XE nevű változat az Ázsiában egyre gyorsabban terjedő BA.1 és BA.2 alváltozat kombinációja.

A múlt héten a járvány okozta halálozások száma csúcsot döntött a szigetországban, azonban egyelőre nem tudni, köze lehet-e az új variánsnak az esetszámok növekedéséhez. A mutáns egyelőre az egészségügyi szakértők szerint nem ad okot aggodalomra.

Aggodalomra semmi ok.

A rekombináns változatok újra és újra felbukkannak. Ez azért kapta az XE rövidítést, mert előtte már azonosították XA, XB, XC, XD változatokat, de egyik sem bizonyult igazán veszélyesnek” — nyilatkozta dr. John Brownstein, a bostoni gyermekkórház vezető epidemiológusa.

Az XE-variánst a szigetországban először január 19-én regisztrálták, március 22-éig pedig 637 esetet diagnosztizáltak. Az eddigi vizsgálatok alapján a vírusváltozat némileg fertőzőbb, mint a BA.2. Mindemellett

nem találtak arra utaló jeleket, hogy a variáns kivédi az oltásokat,

és egyelőre azt tapasztalják, hogy súlyos szövődményeket sem okoz.

Az Egészségügyi Világszervezet ezt megerősítve közleményt adott ki, amely szerint nincs bizonyíték arra, hogy a vírusváltozat az alfa-, delta- és az omikron-variánshoz képest fertőzőképesebb. Mindenesetre folyamatosan figyelemmel kísérik a járványhelyzet alakulását, és tovább vizsgálják az új vírusváltozatot.

(Blikk nyomán)

Valódi Hírek