Gyurcsány: Dobrev Klárával győztünk volna (+videó)

A DK elnöke szerint olyan a világon nincs, hogy egy baloldali közösség jobboldali vezetőt választ magának.

Bezárult a Fidesz ellenzéket érő ostromgyűrűje Orbán Viktor kormányzásának 12 éve alatt, de ez nem jelenti, hogy a vereséget szenvedő oldalnak meg kellene adnia magát — mondta Gyurcsány Ferenc szombaton, a Demokratikus Koalíció politikai tanácskozásán, amelyen részt vettek a DK országgyűlési képviselőjelöltjei, képviselői, választókerületi elnökei, országos elnöksége és az országos tanács tagjai.

A DK elnöke beszédében világossá tette: hibásnak tartja az elgondolást, hogy ellenzéki képviselők ne vegyék fel a mandátumukat.

„Méretes pofonokat elszenvedve nem túlságosan fontos, hogy a vereséget szenvedett oldal

legnagyobb pártja lett a DK”

— mondta, ugyanakkor hozzátette, hogy ez a siker nem fedi el az ellenzék kudarcát. Ezzel együtt szerinte pont a DK lehet az, amely legelőbb józanodhat ki, és láthat majd tisztábban, messzebbre.

Márki-Zay Péter legutóbbi kijelentésére reagálva — amelyben azt állította, hogy a hat párt vezetői nem álltak egységesen mögötte — Gyurcsány azt mondta:

„Demoralizálja a sereget, ha valaki utólag azt mondja, hogy az ellenzék nem is igazán akart győzni”.

Ugyanakkor szerinte az ellenzéknek továbbra is együtt kell maradnia, mert bár az ellenzéki szavazatok valóban nem adhatók össze egyszerűen, de a választók többsége követi pártjának kérését.

„Aki azt állítja, hogy ha jobb lett volna széjjelmenni, az

semmit nem ért a magyar választási rendszerből”

— húzta alá.

„Az a vád, hogy a Jobbik együttműködése többet vitt, mint amit hozott, az megalapozatlan, igaztalan”

— fogalmazott a Jakab Pétert ért vádakkal kapcsolatban.

A DK elnöke szerint sokan azt gondolták, hogy ez a választás sokak fejében olyan volt, mintha két fél állt volna szemben egymással szemben felvértezve, ám valójában

„bennünket .. a mai hatalom 12 év kormányzás után … körbekerített, ostromzár alá vett és ez az ostromzár 12 év után teljes lett”

— mondta.

„Ez az ostrom szorító fojtogató erővel nehezedik ránk…Az államhatalom működése elvesztette” pártmentes jellegét, a másik oldalon a választási törvény teljesen világosan a hatalmon lévő fél szolgálataira épül”

— fogalmazott. Az előválasztásról is beszélt. Azzal kapcsolatban, hogy valóban a legjobb jelölteket hozta-e ki győztesnek az őszi ellenzéki előválasztás, azt fejtegette, hogy az egyéni jelöltek esetében ez rendben volt, hiszen olyanok szavaztak rájuk, akiknek a jelölt felelősséggel tartozik.

Ugyanakkor a miniszterelnök-jelölt esetében más a helyzet:

“Van itt egy félreértés: Mi nem köztársasági elnökjelöltet jelöltünk. A kormányfő nem a választóknak tartozik, hanem a parlamentnek”

— mondta, hozzátéve, hogy szerinte alapvetően korlátozta a későbbi jelölt politikai mozgásterét és győzelmi esélyeit az, hogy

jobboldali jelöltet választott egy alapvetően baloldali közösség.

„Ilyen nincs. Képzeljétek el, hogy a demokraták republikánus jelöltet választanak elnökjelöltnek. Hát ilyen nincs!”

— fogalmazott. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nem lenne értelme Márki-Zay megnyilvánulásait minősítenie, nincs értelme szerinte személyes küzdelmet folytatni.

Szerinte ha egy leendő miniszterelnök-jelölt azt az ambíciót tűzi ki, hogy leváltja az ellenzéket, amelynek az élén kormányozni kellene, akkor ezt öngyilkosságnak hívják.

„És mi ezt tudtuk, és így választottuk meg.”

Elmondta: jobboldali, keresztény. Elmondta, hogy Fidesz kell, ami nem lop. Én most mentem a jelöltet. Elmondta nekünk, mi pedig őt választottuk. Egy valaki mondta, hogy ezzel a háttérrel ez a jelölt alkalmatlan. Dobrev Klára mondta ezt.

Dobrev Klárával győztünk volna”

— mondta meggyőződéssel.

„Részünkről zárjuk le azt a vitát, hacsak bennünket nem provokálnak”

— mondta. Saját szerepéről a következőképpen fogalmazott:

„Másfél évtizede sebeznek, vágnak, eddig nem tudtak megölni. Most azt mondják, nem először, hogy akkor kövessek el én öngyilkosságot. Megfontolom. Megfontoltam. Nem”

— ez a kijelentése nagy tapsot aratott. Hangsúlyozta továbbá, hogy

a gyurcsányozás a Fidesz narratívája.

A gyurcsányozás szerint nem más, mint

„egy viselkedést leíró jelző: az a magatartás, hogy az istennek nem akar elmenni, itt van és küzd, és csinálja. Hogy a Jóistenben nem pusztul már el!”.

Elismerte ugyanakkor múltbeli hibáit, de hangsúlyozta: továbbra is küzd és csapatot épít, másokat is erre buzdít.

„Akarjatok küzdeni, nem feladni, velük szembe menni, kitartani, pártot építeni, nem hátrálni: legyetek Gyurcsányok”

— mondta, hozzátéve, hogy ez valójában nem is az ellenzékiek választása, hiszen szinte már azt is legyurcsányozzák, aki csak látta Gyurcsányt.

„Már gyurcsányok vagytok. Mert nem én vagyok Gyurcsány”

— fogalmazott. A gyurcsányozás szerint Orbán szájából a gátlástalanság megnyilvánulása, ellenzéki oldalról viszont intellektuális silányság, ami ellen kitartóan küzd.

“Nem magyarázkodni kell, nem bűnbakot keresni, hanem szembenézni, küzdeni, kompromisszumok nélkül, becsületesen. A DK ezt fogja tenni, és nem kér engedélyt se kormánytól, se mástól, hogy azt tegye, amiben hisz. Mi előre megyünk és nem hátra!”

— hangsúlyozta. Az ellenzék jövőjével kapcsolatban azt mondta: ha elcsendesedett a felszín, néhány nap múlva elkezdődhet az építkezés. Ennek előfeltétele szerinte, hogy először el kell dönteni, mi az ellenzék alapviszonya ehhez a kormányhoz.

Úgy véli, a jövőre kell koncentrálni, nem pedig a múltra.

“Magyarországnak törvénytelen kormánya van.

Nem azért, mert az írott jog formális feltételeit ne elégítette volna ki a választás, hanem azért, mert nem teljesíti a szabad választási rendszer feltételeit a rendszer”

— mondta. A kormány többsége nem a választók szabad akaratán, hanem erőszakon nyugszik szerinte.

“Merjetek baloldaliak, zöldek, jobbközép demokraták lenni, mert, ha engeditek, hogy más legyen az helyettetek, akkor elvesztek”

— üzente az ellenzéknek. A DK elnöke szerint az ellenzéknek szervező politikusra van szüksége,

„az a politikus, aki utálja a pártokat, az menjen el szakácstanfolyamra, tanulja meg az amerikai futballt, helytörténeti körben működjön!”

úgy véli, a politikusnak pártot kell szerveznie, aki pedig nem ebben gondolkodik, az nem oda való.

Szerinte a kormányzást nem lehet kezdőre bízni, és bár elismeri, hogy a tapasztalat sem garancia, de az ellenkezője

biztosan nem az.

Ad hoc egyéni ötletekkel tehát nem lehet foglalkozni, a politikai partizánkodást figyelmen kívül kell hagyni — mondta.

Szerinte az ellenzékből nem a változatosság, hanem a stabilitás hiányzik, túl nagy a pártok fluktuációja az ellenzéki oldalon, és emellé szervezne még Márki-Zay Péter egy új pártot.

“Egységesebb és szervezettebb ellenzék kell a következő években. Nem holnaptól, lassan, de az irány teljesen világos”

— mondta.

Úgy véli, a DK-nak nagyobb lesz a mozgástere, amit arra kell felhasználni, hogy mind többen kapcsolódjanak be a közösség szolgálatába.

“Kevesebb önzés és több felelősségvállalás kell”

— üzente Gyurcsány Ferenc az egész ellenzéknek.

A videót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek