Bajban van Orbán: Súlyos gondok lesznek a paksi bővítéssel a Fidesz korábbi államtitkára szerint

Nem lesz ennek jó vége.

Az Európai Unió által bevezetett szankciók miatt Európa, de különösen Magyarország energiastratégiája sürgős átalakításra szorul — mondta Aszódi Attila a Klubrádió Esti gyors című műsorában pénteken.

Az Orbán-kormány korábbi, bővítésért felelős államtitkára úgy véli, bár még van arra esély, hogy a korábbi tervek szerint létrejöjjenek új blokkok, egyelőre nem tudni, milyen szankciókat hoz még az EU.

„Most látszik igazán, hogy mekkora problémát jelent Magyarország függése az orosz földgáztól”

— mutatott rá. Elmondta, hogy a magyar energiastratégia azért is különösen problematikus, mert a megújuló energiaforrások ingadozását földgázzal tervezték kiegyensúlyozni.

Uniós szinten 40,

magyar viszonylatban 85 százalékban Oroszország gondoskodik a földgázellátásról

— hívta fel a figyelmet Aszódi, hozzátéve, hogy pontosan emiatt most nagy szükség lenne az új blokkok megépítésére, azonban Oroszország nagyon felelőtlenül cselekedett, amikor megtámadta Ukrajnát, és amikor nukleáris erőművekre nyitott tüzet.

Noha egyelőre semmi sem tiltja, hogy megvalósuljon a Paks 2 beruházás, ám az Európai Parlament legújabb állásfoglalása értelmében a tagországok, így Magyarország sem működhet együtt az oroszokkal atomenergetikai projektekben. Ugyanakkor az állásfoglalás azt kijelenti, hogy csak ott kell elkerülni a Roszatommal való együttműködést, ahol ez megtehető.

Jelenleg azonban a paksi bővítés csak orosz technológiával valósítható meg.

Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy az EU nem szigorít és nem hoz további szankciókat az ukrajnai orosz invázió miatt.

„Paks 2 biztosan lesz, de hogy a Roszatomnak köze lesz a beruházáshoz, annak esélye napról napra csökken”

— mondta Aszódi Attila.

 

Valódi Hírek