Váratlan pofon: Legnagyobb lengyel szövetségése úgy kiosztotta Orbánt, hogy füstöl

„Ha ez így folytatódik, nem fogunk tudni úgy együttműködni Magyarországgal, ahogy eddig.”

Pénteken igen kemény szavakkal illette Orbán Viktort egy lengyel rádiónak adott interjújában Jarosław Kaczynski – írja a Politico. A lengyel miniszterelnök-helyettes és egyben a Jog és Igazságosság Párt (PiS) vezetője azt mondta, hogy

nagyon szomorúnak találja azt, ahogy a magyar kormányfő viselkedik az ukrán helyzettel kapcsolatban.

Orbán szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy azonnali tűzszünet elrendelésére kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, azonban nem volt hajlandó elítélni Oroszországot a Bucsában megölt civilek miatt, mondván, hogy előbb alapos vizsgálatra van szükség.

(Azóta kiderült, hogy videó is bizonyítja, hogy Bucsában az oroszok megszállása alatt végeztek a civilekkel).

Kaczynski emiatt pénteken kijelentette:

Ha Orbán azt mondja, hogy nem látja, mi történt Bucsában, akkor azt kell neki tanácsolni, hogy forduljon szemorvoshoz.

A Politico megjegyzi, hogy az Ukrajnában zajló háború nagy terhet ró a Magyarország és Lengyelország közötti, baráti szövetségre. Varsó haragját különösen az váltotta ki, hogy Orbán továbbra is szoros kapcsolatot ápol Putyinnal, és míg Lengyelország az Oroszország elleni energia-embargó egyik legnagyobb támogatója, addig a magyar kormány számára ez jelenti a „vörös vonalat”.

Kaczynski ráadásul nemrég, a lengyel miniszterelnökkel együtt, ellátogatott Kijevbe is, hogy személyesen támogatásáról biztosítsa Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Az említett interjúban figyelmeztetett, hogy a Budapest és Moszkva közötti kapcsolatnak a magyar-lengyel szövetségre is hatása lehet.

„Ha ez így folytatódik, nem fogunk tudni úgy együttműködni [Magyarországgal], ahogy eddig.

Ez azért is erős kijelentés, mert Lengyelország és Magyarország az Európai Unión belül eddig rendre összefogott azért, hogy ne kelljen megfelelniük a közösség jogállami és demokratikus normáinak, így azonban az Orbán-kormány teljesen magára maradhat. A magyar kormányfő szerdán azt mondta, hogy hazánk szövetségét meg kell szilárdítani a lengyelekkel, mert

„ebben a viharban nem maradhatunk egyedül”.

(via, politico.eu / 24.hu)

Valódi Hírek