Szijjártó kiborult: Arra kéri az ukránokat, fejezzék be a magyarok „inzultálását”

Elgurult a gyógyszere.

Élő adásban közvetítette az M1 „köz”televízió Brüsszelből Szijjártó Péter beszédét, amelyben azt állította, ukrán kollégája „fegyvert, fegyvert és fegyvert” kért tőle. A tájékoztatója előtt az Ukrajnában zajló háborúról tárgyalt.

Szijjártó felidézte, a NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg szerint a háború új szakaszába lépett, és lehetséges, hogy

hónapokig, sőt, akár évekig is eltarthat.

A katonai szövetség továbbra sem szállít fegyvert Ukrajnába, és kimarad a háborúból. Mindemellett a tagországok azonban szállíthatnak fegyvert, ahogyan többen tették eddig. A külügyminiszter azt mondta, szomszéd államként az orosz-ukrán háború közvetlen fenyegetettséget jelent.

A politikus szerint a választás eredménye is azt bizonyítja, a magyarok nem akarnak háborút. Elmondta, az energiaszektorra kivetett szankciókat egyáltalán nem fogják támogatni. Arról beszélt, csütörtök estére új szankciós csomag kerül terítékre, és ez alapján

sem a kőolajra, sem a földgázra nem vonatkoznak majd a szankciók.

A nukleáris energia előállítása és az ahhoz kapcsolódó tevékenységek is teljes mentességet élvezhetnek.

Szijjártó azt állítja, az ukrán külügyminiszter nem kereste őt, és nem is beszéltek az utóbbi időszakban. Azt mondta, ideje lenne, ha az ukrán kormány befejezné a magyarok „inzultálását„, valamint az ország belügyeibe való „beavatkozást„.

Segítséget kérnek, és várnak el, közben pedig nemtelen módon támadnak és vádaskodnak. Nehezen fér össze ez a kettő” — jelentette ki felháborodottan. Arról beszélt, Magyarország 575 ezer menekültet fogadott be, és szerinte „ha ez a módja az ukrán köszönetnek, akkor nagyon szívesen„.

Kijelentette, az energiaellátás nem filózófiai és kommunikációs, hanem fizikai, matematikai kérdés. Szerinte azért is matematikai ügy, mert adott, hogy mennyi földgázat és kőolajat kell Oroszországból beszereznie, és csak akkor lehet elkezdeni tárgyalni, ha mások legalább akkora mennyiséget fel tudnak ajánlani, mint az oroszok.

{A}rra kérjük az ukránokat, hogy fejezzék be az inzultálásunkat, a Magyarországgal szembeni vádaskodásukat, (…) most már azt hiszem, hogy

itt lenne az ideje, hogy az ukránok megálljt parancsoljanak a Magyarországgal szembeni inzultusuknak

— mondta dühösen.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek