Egy szlovák publicista fasiszta kleptokráciának nevezte Orbán rendszerét a szlovák közszolgálati rádióban

A Pátria Rádió vezetése nem kommentálta az esetet.

Meglehetősen erős reakciókat váltott ki a szlovákiai magyarok pártjában, az MKP vezetésénél, Soltész Árpád oknyomozó újságíró kedd reggeli kijelentése, melyben fasiszta kleptokráciának nevezte Orbán Viktor rendszerét az egyik szlovák közszolgálati rádióban, a Pátria Rádióban. Így fogalmazott:

„Én teljesen respektálom a magyar választási eredményt. A magyar állampolgár úgy döntött, hogy egy fasiszta, kleptokratikus rezsimben akar élni, amit egyszerűen tudomásul kell venni, ez Magyarország döntése. Viszont ebből le kell vonni a konzekvenciákat: egy ilyen országnak nincs semmi keresnivalója sem a NATO-ban, sem az Európai Unióban.”

Válaszul a parameter.sk közli: Az MKP egyből szükségét érezte annak, hogy közleményt adjon ki. Ebben azt írták: értetlenül állnak a szlovákiai magyar neoliberálisan gondolkodó személyek kirekesztő gyűlölet-megnyilvánulásai előtt a Fidesz-KDNP és Orbán Viktor választási győzelme után. Az MKP szerint rengetegen keresték őket, hogy ezzel a típusú magatartással szemben

„tenni kéne valamit”.

A párt véleménye az, hogy Soltész véleménye „antidemokratikus, kirekesztő gyűlöletbeszéd”. Egyenesen helyreigazítást kérnek a Pátriától, ami nyilvánvaló botorság, hiszen az újságíró csak véleményt fogalmazott meg. Egyébként Soltész kitart véleménye mellett, továbbá elfogadhatatlannak nevezte, hogy politikusok bele akarnak szólni abba, hogy mi jelenjen meg a médiában. A szerző a lapnak azt mondta, hogy „nagyon tipikus magyar hozzáállásnak” tartja a reakciót, és az MKP-nak címezve keményen odaszólt az Orbán-rendszer működtetőinek is:

„Valószínűleg ezek az emberek mentálisan inkább Budapesten élnek, mint Pozsonyban, és úgy képzelik, hogy

politikai pártok fogják diktálni a médiának a tartalmat.

Ez Szlovákiában hála istennek még elfogadhatatlan” — fogalmazott.

Soltész egyébként úgy gondolja, az ő véleményét sokan osztják az unióban, politikusok és újságírók egyaránt, a fasizmusnak ugyanis elég világos a definíciója, és

„ha Orbán Viktor úgy érzi, hogy ezen a választáson Brüsszelt és Volodimir Zelenszkijt győzte le, akkor a fasiszta jelző teljesen megállja a helyét.

A kleptokrácia pedig nem is igényel magyarázatot.”

A Pátria Rádió vezetése nem kommentálta az esetet.

(via, parameter.sk / 444.hu)

(Kiemelt kép: tvnoviny.sk / Martin Lachkovič)

Valódi Hírek