Jönnek a megszorítások? — Orbán kiállt a sajtó elé és elmondta, hogy mire készül

Az utóbbi 12 évben az oroszok nem vertek át minket.

Szerdán 14 órától nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor a Karmelita kolostor Rendezvénytermében.

„A győztesek vicceket mesélnek, a vesztesek sajtótájékoztatót tartanak, ez a normál menetrend, amit most megtörtünk, hiszen úgy vélem, ki kell állni a sajtó elé”

– kezdte Orbán, majd úgy folytatta, hogy a mostani választás minden idők legjobb eredményét hozta a kormánypártok számára.

Három tényezőt jelölt meg, ami szerinte a győzelem oka:

  • A magyarok békét akarnak, a Fidesz nagyobb garanciát jelentett erre. Megemlítette, hogy a háború kitörése előtt Moszkvában járt „békemisszióban”, ám nem járt sikerrel.
  • Magyarország sikeres ország. Ha az ember leveszi szemellenzőjét, akkor azt látja, hogy Európa két legsikeresebb országa Lengyelország és Magyarország. Ezt számos statisztika alátámasztja szerinte.
  • „Csak a hatalomért”-koalíció volt az ellenzéki szövetség, és ez szerinte tiszteletlenség a választókkal szemben. Orbán szerint a választók úgy látták, hogy lenézték őket, márpedig a választások az emberekről szólnak, ezt elfelejtette az ellenzék.

A kormánynak a víziója Európáról és a jövőről változatlan. Olyan kormány alakul, amely hisz a nemzetállamban. Nemcsak abban hiszünk, hogy ez jó dolog, hanem abban is, hogy a gondolatnak reneszánsza is lesz. Közép-Európában már van, de remélhetőleg egész EU-ban lesz – mondja Orbán.

A másik pillér, hogy megerősítjük a szövetségeinket. Egyeztetünk az EU jövőjéről szóló vitában, hamarosan összegzünk, és le is adjuk majd a gondolatainkat.

Továbbra is az EU-tagjainak tekintjük magunkat, ez így is marad

– emelte ki Orbán, aki szerint fontos szerepünk van a NATO-ban is.

az Origó kérdésére, miszerint számított-e ekkora választási sikerre, így válaszolt:

„Két dologban hiszek: a választás a szenvedély kérdése, hogy van-e olyan ügy, ami összeköti őt a választókkal. A másik, hogy az igazsághoz mi a viszonya az embernek.

Mi mindig elmondtuk az igazságot a magyar embereknek”

– fogalmazott.

Orbán elmondta, nem okoz semmilyen nehézséget rubelben fizetni, ha az oroszok azt kérik, akkor abban fizetünk — válaszolta a Reuters azon kérdésre, hogy tervezünk-e rubelben fizetni az orosz gázszállítmányokért.

2008-ig a Nyugat térnyerésben volt, ám akkor úgy döntöttek, hogy nem veszik fel az ukránokat és a grúzokat a NATO-ba. Akkor megértettem, hogy ez lesz sokáig az erőviszony, új orosz-politikára lesz szükség,

ekkor vettem fel a kapcsolatot Putyinnal

— fogalmazott Orbán. A legutóbbi időben eszerint haladtunk, most változás van. Azt nem lehet megítélni, hogy mekkora lesz a változás, de az biztos, hogy egy új dolog kezdődik. Figyelni és elemezni kell – értékelte.

Elmondta, nem az oroszok oldalán merülhet fel probléma, hanem az EU oldalán, hiszen szankciókat fogadnak el – mondja Orbán, aki szerint ha nem is értenek egyet, ha az nem vág magyar húsba, akkor elfogadják. Most úgy látja, a paksi beruházás az eddig elfogadottak szerint folytatódhat. Annak ellenére is, hogy számtalan támadás érte már eddig is, ha ezek nem lettek volna, akkor 2023-ra már készen lett volna a Paks 2 és akkor a mostani energiaválság is sokkal kevesebben ütöttek volna az országon.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban így fogalmazott:

Ez egy háború, amit az oroszok indítottak, ami agresszió.

Ez az EU, így Magyarország álláspontja is – mondja Orbán, aki szerint az atrocitásokat ki kell vizsgálni. Mindehhez hozzátette, hogy a mai világban nagyon oda kell figyelni arra, hogy mit hisz el az ember, hiszen könnyű bármit meghamisítani.

Putyin hívott engem – mondta Orbán, hozzátéve, hogy Erdogan és Trump is maga telefonált, mivel gratuláltak a választási győzelméhez.

„Sok mindent el lehet mondani az oroszokról, de azt, hogy ne lennének tisztában a helyzettel, azt nem. Mi most szemben állunk egymással, hiszen NATO állam vagyunk, ezt el is mondták” – közölte Orbán, aki szerint ők is tudják, amit mi is tudunk: éppen most törik szét az eddigi eredményeket, lehet nem marad semmi ebből.

Egy dolog biztos: Oroszország lesz. Majdnem olyan biztos, hogy Magyarország is lesz. Ezzel kell együtt élni, ezt értik ők is, ezt értjük mi is — fogalmazott.

Az árstop kérdéskörét érintve elmondta: Szerinte attól a mondástól érdemes elindulni, hogy ha „hálát akarsz, akkor tartsál kutyát”.

A választási időszakban mi lecsökkentettük a költségvetési hiányt, mert úgy láttuk, hogy hazánk pénzügyi érdekei ezt követelik meg. Lecsökkentettük az államadósságot is – mondja Orbán, aki szerint

ilyen országot nem igazán lehet találni máshol.

Mi egy felelős kormány vagyunk – mondja éppen ezért, hozzátéve: mindent meg fogok tenni, hogy ameddig lehet, megvédjük a családokat. De mindez leginkább az európai válság mélységétől függ.

A Financial Times arra volt kíváncsi, mi lesz a stratégia az EU-val szemben?, a jogállamisági eljárásra hivatkozva.

„A legfontosabb dolog, hogy a szövetséget Lengyelországgal meg kell erősíteni, hiszen egyedül nem lehet állva maradni egy ilyen viharban. Vagy ki tudja, de inkább nem próbálnánk ki” – fogalmazott Orbán, aki szerint bár a külpolitikában számos kérdésben nem értenek egyet,

de fenn kell tartani a jó kapcsolatot.

Az újjáépítési alapból, ha valaki szabálytalanul költi el, vissza lehet kérni. Ezért nem értem, mi az EU gondja – mondja Orbán.

„Akármi van a levélben, az biztos, hogy Magyarország nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába. És az orosz olajra és gázra kivetett szankciókat sem támogatjuk. Ahogy az is biztos, hogy gender-ügyben sem engedünk” – mondja Orbán.

És ha nem ezek szerepelnek az aggályok között? Pl a korrupció? – kérdezett vissza az Financial Times.

Nem tudok róla, hogy lenne vita ezekben a kérdésekben, hiszen mindben megállapodtunk már az EU-val – mondja Orbán.

A Financial Times tudósítója elmondta: Háborús bűnök elkövetőivel ápolunk baráti viszonyt.

Orbán erre így reagált: Szerinte a bizalmi szót is lehet használni, de ő inkább korrektséget használna, hiszen

az utóbbi 12 évben az oroszok nem vertek át minket.

A háborús bűnökkel kapcsolatban elmondta, hogy „vizsgálatok, vizsgálatok”, a többi zsurnalizmus.

Beszélt a tervezett bővülő családtámogatásokról, amivel kapcsolatban így fogalmazott: „Hogy mikor, mit lehet megtenni, az kérdés, de az irány, hogy bővíteni kell a családi támogatásokat. Konkrét elképzelések is vannak, de először várjuk meg az új kormány megalakulását.”

A New York Times a 200 ezer kárpátaljai magyarra kérdezett rá, miszerint ha a konfliktus elhúzódik és Ukrajna összeomlik, akkor belépne Magyarország, hogy fenntartsa a békét a területen?

„NATO-tagállamok vagyunk, annak határait védjük” – válaszolta a kérdésre Orbán.

Arról is beszélt, hogy a gender-kérdést, egy nemzetegyesítő témának tekinti:

„Aki el akar menni, annak az mondom, hogy

ez a legjobb ország az EU-ban”

mondja Orbán, aki szerint a győztesnek a felelőssége az ország egyesítése. Ezt olyan témákban lehet, ami átnyúl a párthatárokon. A gender-téma ilyen volt, hiszen többen szavaztak rá, mint ahányan a Fideszre, ezért ezt nemzetegyesítő témának tekintem – mondja Orbán.

A gazdaságpolitikai célkitűzésekkel kapcsolatban megfogalmazza: „A kormány célja, hogy ez a növekedés meghaladja az EU-átlagát. Bár nincs tökéletes mutató, azt látjuk, hogy fejlődik Magyarország, Portugáliát is elhagytuk. Úgy, hogy közben demográfiai fordulatot is szeretnénk.”

A BBC rákérdez a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel való szócsatájára is , hogy szerinte annak milyen hatása lehet az ottmaradt magyarokra.

Orbán szerint komoly vitáik voltak az utóbbi években, de egy keresztény ország ezzel a mostani helyzetben nem hozakodik elő. Lehet ezzel kell majd foglalkozni, de nem most. A háború előtti rossz bánásmód, sok magyart elüldöz a korábbi hazájából, ami sok gondot okoz.

Fenntartható-e a benzinárstop, illetve a rezsicsökkentés a jelenlegi formájában meddig tartható fent? Mi a terv az infláció letörésére? – kérdezte az RTL.

„A mostani határidőig mindenképpen fennmaradnak, de szeretném, ha minél tovább fennmaradnának. Ehhez tárgyalni kell az érintetekkel, ami több esetben el is kezdődött” – válaszolta Orbán.

325 orosz diplomatát utasítottak ki az EU országaiból, az elmúlt napokban 75-öt, többször kémkedik gyanújával. A magyar kormány észlelt-e ilyen tevékenységet, terveznek kiutasítást – kérdezte az AP.

„Nem tervezünk” – válaszolta Orbán, hozzátéve: ha úgy látjuk, hogy a megengedett határon túli tevékenységet végez bármelyik követség munkatársa, akkor azt kiutasítjuk. Szerinte ez politikai lépés a többi uniós országtól.

Majd az ukrán elnöknek címezte ismét gondolatait: „Van egy rossz szokása Zelenszkijnek, meg akarja mondani mindenkinek, mit csináljon. Erről jobb ha leszokik. Főleg ha segítséget kér, mert ez nem vezet jóra” – mondja Orbán.

A tanárok béremelésével kapcsolatban elmondta: Azt vállaltuk, hogy ebben az évben és a következő kettőben is lesz 10 százalékos pedagógusbér emelés. Ők ezt keveslik, de ez a gazdaság tevékenységén múlik. Én többet is adnék – mondta Orbán.

2014-21 közötti költségvetésben Magyarországnak járó összeg hiánytalanul érkezik, tavaly rekordközeli összeg érkezett az EU-ból – válaszolta Orbán arra a kérdésre, hogy mit okozhat az uniós források elzárása.

A EU-s költségvetést érintve elmondja: Az új költségvetésből sok pénzt nem kaptunk még meg, ezeket egyelőre a költségvetés finanszírozta. Ha nem érkezik be, akkor az torzítja a versenyt. Néhány ország tavaly júliusban is megkapta a pénzt, ami a közös piacon elfogadhatatlan versenytorzító lépés, amit az Európai Bizottság támogat – mondja Orbán, hozzátéve, hogy Magyarország a piacokról tud forrást szerezni.

Ha az EU megmondja, hogy hozzáférünk-e a pénzekhez, akkor megtesszük a lépéseket. Ha megjön, akkor kisebbeket, ha nem, akkor nagyobbakat – fogalmazott.

Érvénytelen lett a „gyermekvédelmi” népszavazás – hívta fel a figyelmet az Index.

Nagyszerű eredményt értünk el a népszavazáson – kontrázott Orbán, aki szerint a NATO-tagságra és az EU-ba való belépésre is kevesebben szavaztak korábban, mint ezekre a kérdésekre. Orbán azonban elismerte, hogy jogi értelemben nem érvényes a népszavazás, de szerinte

a mögötte álló támogatottság felülírja ezt.

Az orosz befektetési bankra vonatkozó kérdésre Orbán azt mondja, hogy ez egy nemzetközi bank és az oroszok kisebbségben vannak. Ez egy fontos bank, amit meg akarunk tartani – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy mégis piaci áron vásárolta Magyarország az orosz gáz, elmondta: Bonyolult képlet alapján határozzák meg az orosz gáz árát. Annyit tudok mondani, hogy ez jobb ár, mint ami korábban volt – mondja Orbán. Arra a felvetésre, hogy a KSH adatai szerint ugyanannyit fizetünk, mint a piaci ár, úgy reagált, hogy nem az az elsőszámú cél, hogy olcsóbb legyen a gázár, hanem az, hogy

hosszútávon mindig legyen ellátás.

A kínai külkapcsolatok tekintetében elmondta: Az orosz konfliktus kiterjedhet a kínai kapcsolatokra is – fogalmazott Orbán, aki szerint fontos, hogy a Macron vezetette EU milyen politikát kíván folytatni a jövőben.

(via, hvg.hu)

Valódi Hírek