Megrendítő videót vetített le az oroszok háborús bűneiről Zelenszkij az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt

Előtte kemény beszédet tartott.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden ülést tartott, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is felszólalt. Az államfő beszédét azzal kezdte, hogy az orosz-ukrán háború áldozatainak nevében szól.

Elmondta, az orosz katonák civileket ölnek meg, emellett gyermekek ártatlanságát sértik meg. A politikus

népirtással vádolta meg Oroszországot.

A Bucsa városában történtekkel kapcsolatban azt mondta, nincs olyan bűn, amit ne követtek volna el Putyin katonái. Ezzel kapcsolatban kifejtette, az utcán lőtt le civileket az orosz haderő, voltak olyanok, akiket kútba dobtak, és olyan is előfordult, hogy tankokkal tapostak valakit agyon.

Szerinte az orosz hadsereg tettei nagyon hasonlítanak az Iszlám Államéhoz, a putyini propaganda pedig „exportálja” a gyűlöletet Ukrajnán túlra is. „Hol van a béke? Hol vannak azok a garanciák, amelyeket az ENSZ-nek kell biztosítania?” — tette fel a kérdést.

A nürnbergi perre utalva azt mondta, bár más a helyszín,

a bűnök azonban ugyanazok, és „a felelősségre vonás elkerülhetetlen„.

Az elnök arról beszélt, az oroszok által indított háború ellehetetleníti a nemzetközi biztonság kiépítését. Az ukrán államfő felszólította a Biztonsági Tanácsot, hogy zárjai ki tagjai közül Oroszországot. Kemény bírálatot fogalmazott meg: szerinte ha a testület nem tesz semmit a pusztítás megállításáért, akkor

inkább oszlassa fel magát, mert „semmit nem tudnak tenni a beszélgetésen kívül„.

A hallgatóságának ezután egy egyperces videófelvételt vetített le a halott, megcsonkított emberekről. Ezután az orosz kormány képviselője, Vaszilij Nebenzja, aki megismételte Putyin állítását, hogy — a zsidó származású Zelenszkij által vezetett — ukrán kormány nácikból áll.

Nebenzja szerint ellentmondások vannak a felvételekben, és visszautasította az ukrán elnök vádjait. Azt állította, hogy az újságírók által megtalált holttestek még nem voltak ott, amikor a katonák kivonultak a városból, és ezt szerinte felvételek is bizonyítják. Szerinte a holttestek nem úgy néznek ki, mintha négy napja a földön hevertek volna.

A BBC felvételei azonban

az ukrán álláspontot erősítik meg,

ugyanis az orosz csapatok távozása előtt két héttel is láthatók voltak áldozatok.

Valódi Hírek