Bejelentette a fideszes jelölt a pályázatok nyertesét, pedig még nem volt döntés róla 

A jövőbe lát.

Néhány fideszes jelölt már azelőtt bejelentette, hogy pénzt kap a körzete, mielőtt erről döntés született volna

Bejelentette a fideszes jelölt a pályázatok nyertesét, csakhogy ekkor még nem volt döntés róla

A hivatalos támogatói döntés meghozatala és közzététele előtt nyerteseket hirdetett több fideszes politikus is az Élhető települések elnevezésű európai uniós pályázaton – értesült a 24.hu.

Erdős Norbert agrárállamtitkár – akit a korrupcióval vádolt Simonka György helyett indít a választáson a Fidesz Békés megye 4. számú választókerületében – március 3-án közzétett videójában arról beszélt, hogy 200 millió forintból készül kerékpárút Dombegyházán Kevermes felé. Csakhogy az erről szóló támogatói döntés a kormányzati pályázati portál adatai szerint március 23-án született meg.

Erdős tehát már húsz nappal a hivatalos döntés előtt kampányolt a választókerületében a beruházással, ám azt nem említette, hogy azt a tervek szerint az Európai Unióval tervezik kifizettetni (abból az uniós támogatásból, amiről eddig úgy látszik, Brüsszel nem fog megadni Magyarországnak).

A 24.hu megkereste Erdős Norbertet, arról érdeklődve, honnan tudta előre, hogy Dombegyház nyeri a támogatást. Az államtitkár ezt azzal próbálta magyarázni, hogy ő csak azt akarta kifejezni, azon dolgoznak, hogy a település megkapja a forrást.

És egyébként is Brüsszel

részéről politikai beavatkozás történik azzal, hogy nem hagyják jóvá a magyarországi európai uniós támogatások felhasználási tervét.

Szintén már a hivatalos döntés előtt közzétette a TOP Plusz-program pályázati nyerteseinek névsorát Tessely Zoltán, Bicske és környékének fideszes képviselője a Facebook-oldalán. Mint azt március 21-én – tehát

két nappal a döntés előtt

– közösségi oldalán írta, a választókerületében kilenc település összesen 1 milliárd 878 millió forintot nyert az Élhető települések pályázatán.

A hivatalos tájékoztatást megelőző közlésből lettek is problémák: nagyon örültek Pátkán, hogy nyertek 355,3 millió forintot komplex klímavédelmi fejlesztésekre, de Tessely egy nappal később lecserélte a korábbit, és egy új listát közölt. Ebben már Pátka nem szerepelt, de ugyanígy járt Velence és Pusztaszabolcs is.

„A pályázatokat zárt rendszerben kezelik, a pályázatok bírálóit köti a titoktartási kötelezettség, ezért súlyos bizalmi válságot okoz, hogy egyesek napokkal előtte tudják, hogy kik fognak nyerni”

– mondta Pátka független polgármestere. Nagy Dániel szerint ezek után nehezebb lesz pályáztatásra rábírni a munkatársait vagy akár a település vállalkozóit, ha azt látják, hogy nem tisztességes a rendszer. Egyelőre semmilyen hivatalos értesítést, információt nem kaptak a pályázatukról, így nem is tudnak jogorvoslattal élni, tette hozzá.

 

Valódi Hírek