Kiderült a választási csalás: Durván túllépte a Fidesz a törvényes hirdetési keretet a kampányban

Az Isten pénzét is agymosásra költötték. Pontosabban a miénket.

Listaáron számolva az ellenzékhez képest nyolcszoros túlerővel és a törvényi előírásokat közel háromszorosan túlköltve zajlott a Fidesz érdekében a plakátkampány márciusban – írja közös elemzésében a K-Monitor, a Political Capital és a Transparency International.

Az elemzés szerint a Fidesz, a kormány és a CÖF összesen

3,09 milliárd forintot

költött 12 171 darab plakátra, míg az ellenzéki összefogásnak

390 millió forintja

volt 1564 plakátra.

A kormányoldal költéséből 1,427 milliárd forintot költött a Fidesz, 1,036 milliárdot a kormány a „lakosságot tájékoztató kampányára”, a Civil Összefogás Fórum pedig 633 millióból hirdette a Gyurcsány Show-t.

Ebből már a Fidesz önálló költése is

túllépte a törvényileg megengedett 1,177 milliárd forintot.

Ráadásul ez az összeg nem a plakátokra, hanem az összes kampányeszközre szól, a kampány hivatalos kezdetétől (február 12-től) ennyit lehetett volna hivatalosan költeni a kampányra. Vagyis a Fidesz nyilván jóval túllépte a hivatalos keretet.

A K-Monitor, a TI és a Political Capital azt írja, a most közreadott gyorsjelentés egyszerre két korrupciós kockázatot is igazol.

  • Egyrészt azt, hogy az álcivil CÖF-féle kampány-munkamegosztás és a Fidesz üzeneteit népszerűsítő kormánypropaganda formájában a vonatkozó törvények rendelkezéseinek a megtartása mellett is következmények nélkül lehet tisztességtelen választási kampányt folytatni.
  • Másrészt azt, hogy pártként a Fidesz a saját plakátkampányával bármiféle komolyabb kockázat nélkül megszegheti a kampányköltési plafonra vonatkozó előírásokat, legfeljebb büntetést kell fizetnie.

„Ha Magyarország olyan működőképes jogállam lenne, ahol a politikafinanszírozás és a kampányköltések ellenőrzésére rendelt államhatalmi szervezetek ellátnák a feladataikat, akkor erre a jelentésre semmi szükség nem lenne.

Optimális körülmények között az Állami Számvevőszék kérlelhetetlen szigorral vizsgálná az összes párt kampánykiadásait, és kemény szankciókkal sújtaná a szabálytalankodókat, ezen kívül nyilvánosak lennének a pártok bevételei és kiadásai is.”

– írja a három szervezet.

További részletek >>ERRE<<.

(címlapfotó: Népszava)

Valódi Hírek