Szakértő: Mérgező anyagok kerülhetnek a levegőbe a háború miatt

Magyarországra is elérhet.

Egy elhúzódó háború miatt leállhat az ukrán mezőgazdaság, ez pedig Európa-szerte jelentős áremelkedést okozhat, de szakemberek szerint komoly veszélyt jelenthetnek az egészségre azok az anyagok, amelyek az ukrajnai háború során kerülnek a levegőbe. Véleményük szerint rengeteg égéstermék, például

azbeszt

sodródhat több ezer kilométert.

Az ukrán háborúban lángra kapó épületekből, gyárakból, csarnokokból számtalan fajta szennyeződés kerülhet a levegőbe. A szakemberek azt mondják, hogy ezek koncentrációja leginkább helyben, párszáz kilométeres körzetben lehet veszélyes. Az pedig már csak az időjáráson múlik, hogy a légkörbe kerülő szennyezőanyagok, por, korom, azbesztszálak meddig sodródnak.

„Mivel a füst miatt a napsugárzás kevésbé érhet a felszínre, valamilyen lokális hatása lehet mondjuk néhány száz kilométeres sugarú körben, mint egy vulkánkitörés közelében”

– magyarázta Czigány Szabolcs a PTE Természet és Környezetföldrajzi Tanszék docense.

A háborús területeken a mezőgazdasági munkákat sem tudják elvégezni a szakemberek. Ez már csak azért is gondot okozhat, mert Ukrajna rengeteg gabonát exportál. A magyar ellátást ugyan valószínűleg nem érinti, de az árakban majd jelentkezik.

„A világpiacon az ukrán helyzetből adódóan biztos, hogy keresleti piac van, mivel meghatározó az ukrán termelési oldal, ebből kifolyólag én úgy gondolom, hogy Magyarországon is emelkedni fognak árak, mind a gabonaárak, és mivel az energiaárakkal is baj van, tehát valószínű, hogy a kenyér és egyéb termékek áremelkedése is várható”

– fejtette ki Hirth Balázs, a Bát-Gabona Kft ügyvezetője.

Egy nagyatádi pékségnek a tulajdonosa azt mondta, hogy az ukrán válság nélkül is magasak az árak, de ha a gabona ára miatt drágulnak az alapanyagok, akkor azt kénytelenek lesznek az áraikba beépíteni.

Egyelőre senki nem tudja megjósolni, hogy a gabonaipart mennyiben érinti majd az ukrán válság. Magyarországon elegendő gabona terem, exportra is jut, de ha a világpiacon emelkednek az árak, akkor annak nálunk is érezhető lesz a hatása.

(via ATV)

Valódi Hírek