Andrzej Duda: Orbán politikája nagyon sokba fog kerülni a magyaroknak

Pária.

A lengyel elnök egy interjúban arról beszélt , hogy nehezen érti a magyar miniszterelnök Oroszország-politikáját.

A Joe Bidennel folytatott varsói tárgyalása után interjút adott Andrzej Duda lengyel államfő a TVN24 csatornának, amelyben Magyarországról és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Oroszország-politikájáról is kérdezték.

„Nehezen értem a helyzetet. Nem Orbán volt az, aki függővé tette Magyarországot az orosz energiától, ezzel nemcsak Budapestnek van baja, hanem más európai országoknak is.

De a politikája nagyon sokba fog kerülni a magyaroknak.”

— fogalmazott a lengyel elnök.

Nemcsak az elnök jelezte, hogy nem elégedett azzal, ahogy Magyarország a háborús időszakban viselkedik. Pénteken Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) vezetője nyilatkozott erről a Reutersnek.

„Ha azt kérdezi, hogy boldog vagyok-e tőle, akkor nem, de megvárom a választást, meglátjuk a választás után”

— mondta.

Orbánt erősen elszigetelheti, ha tovább gyengül a magyar–lengyel dacszövetség, a kétoldalú kapcsolatokban ugyanis időzített bomba a magyar–lengyel kapcsolatokban

Orbán oroszbarátsága.

Egy másik visegrádi országból, Csehországból is kiritikával felérő üzenet érkezett pénteken: Jana Cernochová védelmi miniszter jelezte, hogy nem utazik el Budapestre, hogy V4-es kollégáival találkozzon. Egyrészt, mert nem akar részt venni a választási kampányban, másrészt mert sajnálja, hogy

„az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér”.

Hétfőn a csatorna vendége volt Marcin Przydacz is, a lengyel védelmi minisztérium második embere, aki a beszélgetésben kitért az EU-ban sajátos, oroszbarát magyar kormányzati álláspontra is.

„Orbán Viktor hibát követ el az Ukrajnát és Oroszországot érintő politikájával.

Szerintem ez egy rövidlátó politika,

valószínűleg belpolitikai ügyekből eredeztethető, és összefügg a választási kampánnyal. Mi Lengyelországban, egy teljesen más politikát képviselünk Oroszország és Ukrajna irányában is. De hát nem kell mindenben egyetértenünk az EU-s partnereinkkel és a szövetségeseinkkel. Néha vitáink vannak Németországgal is, és ebben az esetben Magyarországgal is” – fogalmazott a Gazeta Wyborcza tudósítása szerint.

(via, TVN24 / hvg.hu)

 

Valódi Hírek