Óriásplakáton üzen az ellenzék a külföldön élő magyaroknak az áprilisi választás előtt

Az ő véleményük is számít.

Két nagy forgalmú csomópontra helyezett ki óriásplakátokat a magyar ellenzéket tömörítő Egységben Magyarországért pártszövetség. A hirdetésen Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt üzeni: „Aki érti e szavakat: az ország számít rátok!

Az üzenet a King’s Cross vasútállomás előtti téren, valamint a Borough High Streeten jelent meg a napokban. Ennek oka, hogy a 2022-es országgyűlési választáson

a külföldön élő magyarok szavazata döntő lehet.

Ellenzéki plakát Londonban (Forrás: hvg.hu)

A trianoni Magyarország területén élő magyar állampolgárokkal szemben a külföldön élő, magyar lakcímmel rendelkezők levélben nem, csak konzulátuson, regisztrációt követően, vagy Magyarországon adhatják le szavazatukat.

Az Egységben Magyarországért összesítése alapján

számos konzulátuson érdemben nőtt az ez idáig regisztrációt benyújtók aránya a 2018-ashoz képest.

Időarányosan Londonban és Münchenben azonban egyelőre kevesebben regisztráltak a voksolásra. A külképviseleti szavazáshoz március 25-éig, azaz péntekig szükséges regisztrálni.

Az ellenzék szerint a külföldön élő magyarok helyzetét „a kormánypárt szándékosan próbálja korlátozni azzal, hogy csak nehezített pályán, gyakran több órás utazást és sorban állást igénylő helyszíneken szavazhatnak„. Az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség szerint „{n}em meglepő, hogy így alakították a külföldön élők szavazási lehetőségeit, hiszen

5-ből 4 külföldön élő magyar kormányváltást szeretne„,

és erre a 21 Kutatóközpont elemzése mutat rá.

Április 3. után olyan országot fogunk építeni, ahonnan nem kell elmenni, és ahova érdemes hazajönni, a külföldre vándorolt magyaroknak pedig biztosítjuk az azonos szavazati jogot, hogy soha többé ne érhesse őket diszkrimináció az anyaországuk kormánya által” — jelentette ki az ellenzék a közleményben.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek