Összedől a Fidesz propaganda-kártyavára, állami segítség nélkül segítik civilek a menekülteket

Már a béke pártját fogná a migránsok ellen uszító Fidesz, de az igazi munkát mégis a civilek végzik.

A Migration Aid vezetője szerint a mostani civil összefogás hatására kártyavárként dől össze a kormány menekültellenes propagandája.

Civilektől érkezett adományok és önkéntesek segítségével nyitott tranzitszállót az Ukrajnából érkező menekültek számára Budapesten a Migration Aid humanitárius szervezet. A közel háromszáz fő befogadására alkalmas, munkásszállóból átalakított, 64 szobás épületet teljes mértékben adományokból bérelték ki – egyelőre egy hónapra, de ez meghosszabbítható –, ahogy az ételeket és egyéb adományokat is civilek hozzák, önkéntes tolmácsok segítik a menekültekkel való kommunikációt, elszállásolását, tovább utazását.

A madridi úti menekültszállóban a március 12-ei megnyitása óta mintegy hétszáz ember fordult meg, és szinte

folyamatosan teltház van.

Mivel tranzitszállóról beszélünk, itt olyan menekülteket szállásolnak el, akik konkrét úti céllal rendelkeznek, és hamarosan tovább állnak. A szállón leginkább nők és gyermekek pihennek meg, de ők is maximum három éjszakára. A szervezet munkatársai kérdésünkre megjegyezték, a férfiak azért nem jönnek ide, mert kisebb számban jönnek át a határon – a hadkötelezettség miatt –, és csak akkor fogadják őket, ha családdal jöttek és van olyan szabad szoba, amelynek van külön fürdő része.

Logisztikai szempontból nem egyszerű a segítségnyújtás, főleg állami támogatás nélkül. Siewert András, a Migration Aid elnöke a szálló pénteki bemutatóján jelezte, hogy a szervezet munkatársai végig kísérik a menekülteket az úton: a Nyugati, a Keleti pályaudvaron és Záhonyban már beregisztrálják az érkezőket, tolmácsok segítségével.

A szervezet elnöke hangsúlyozta, a hozzájuk érkező ukránok bő 80 százaléka

nem tervez Magyarországon maradni,

sokan inkább nyugatra mennek rokonokhoz, ismerősökhöz.

A rászorulóknak igyekeznek változatos étrendet biztosítani a szálláshelyen, külön figyelnek az ételallergiával rendelkezőkre, és naponta egyszer biztosítanak melegételt is, több más civil szervezet felajánlásának köszönhetően. A Hintalovon Alapítvány munkatársai pedig a gyermekekkel foglalkoznak, és segítik őket a traumák feldolgozásában.

Összesen mintegy 100-150 önkéntes segíti a szálló működését. A helyszínt minden távozó vendég után rendszeresen fertőtlenítik, a szennyesruhák tisztítását pedig egy mosodai felajánlásnak köszönhetően tudják megoldani.

A szervezet munkatársai

hatalmas összefogást tapasztalnak

a kormányzat által évek óta építgetett menekültellenes retorika ellenére is. Siewert András szerint a magyar emberek fejében egyfajta átalakulás zajlik a menekültkérdés kapcsán,

és éppen most, a szemünk láttára dől össze a kormányzat propaganda-kártyavára.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a menekültek helyett a migráns szó használata még most is előfordul, még az alapvetően jószándékú felajánlásokkal élő emberek körében is, valamint a romákkal kapcsolatos negatív sztereotípiákat is tapasztalják.

A Migration Aid elnöke szerint a kormány az elmúlt években teljesen leépítette menekültügyi rendszert: nem tudni, hogyan fogják elszállásolni azokat, akik itt maradnának, a tényleges integrációról nem is beszélve. Márpedig Siewert szerint azzal a lehetőséggel is számolni kell, hogy

Európa „be fog dugulni”, és idővel egyre többen akarnak majd itt, Magyarországon maradni.

Siewert hozzátette, a Főpolgármestert Hivatal a háború kirobbanása után egyből lépett ez ügyben, és létrehozott egy olyan szervet, amely folyamatosan egyeztet a civilekkel. Hasonlóan elismerőn nyilatkozott Helmeczi László záhonyi polgármesterről is, aki a polgármesteri hivatal tagjaival együtt komoly energiát fektet a helyzet kezelésébe.

(via, 168.hu)

Valódi Hírek