Nagy a baj: Kétségbeesett segélykiáltást intéztek a világhoz az ukrán polgármesterek

Drámai a helyzet.

Péntek délben hat ukrán város polgármesterét kapcsolták be egy online videókonferenciába, hogy beszámoljanak a háborúról a szomszédos országok polgármestereinek és újságíróinak.

Mintegy 220-an követték az egymást követő bejelentkezéseiket Magyarországról, Lengyelországból, Moldáviából, Romániából és Szlovákiából. A beszélgetést közösen szervezte meg az ukrán kormány és az Európa Tanács.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere elmondta, Kijev Ukrajna fővárosa, a háború előtt 3 millió ember élt benne.

A háború kezdete óta rakétákkal lövik az oroszok, észak felől kiindulva hetek óta próbálják körbezárni, a város északi, keleti és nyugati határában is folyamatosak a harcok.

Klicsko elmondta, 3 hete folyamatosan lövik őket az oroszok, úgy ébrednek, hogy nem érzik magukat biztonságban, a támadások éjjel-nappal zajlanak, ők segítik a lakosságot a menekülésben, hogy hová menjenek azok, akiknek otthonukat szétlőtték, hol találhatnak óvóhelyet, illetve hova temethetik halottaikat — írta le a polgármester a kritikus kijevi állapotokat.

A polgármester elmondta, eddig 222 civil halottjuk van, amiből hatan gyerekek, az oroszok repeszdarabokkal töltött bombákat is lőnek az ukrán lakóövezetekre,

hogy minél több legyen a halott és a sebesült.

Az oroszok azért vadásznak a civilekre, hogy lelkileg megtörjék az embereket, hogy ne támogassák az ellenállást.

Ezért lövik ki a vízvezetékeket, az elektromos hálózatot, a fűtési rendszereket.

Az infrastruktúra romokban hever. Mindezek ellenére – mondta – így sincs pánik, az emberek nem törnek meg. A polgármester elmondja az utcákon rengeteg holttest és testrész hever, a romok és lángok mindent ellepnek, halottaikat nem tudják tisztességesen eltemetni, illetve az áldozatok számát sem tudják pontosan felmérni, annyi a halott.

„Az oroszok nem emberek, mert emberek nem tehetnének ilyet.

Ukrajna senkit sem támadott meg, az emberek békében éltek, barátságosak, vendégszeretők voltak” — fogalmazott a volt ökölvívó klasszis.

Klicsko elmesélte, hogy az imént egy hatvan körüli férfi rohant hozzá, aki egy bombázás miatt mindenét elvesztette otthona porrá lett. A férfi a nyugatra menekülés helyett hazája védelmét választotta:

„polgármester úr, én csak egy dolgot kérek, adjon fegyvert, hogy harcolhassak a városomért”

— mondta az ukrán férfi.

Klicsko elmondja, a civilek minél többen igyekeznek fegyvert ragadni és ebben a helyzetben azok is gyilkolni fognak, akik eddig békés polgárok voltak, de hazájuk védelmében most készek gyilkolni.

Klicsko világossá tette, hogy Kijev sohasem fogja megadni magát, soha nem adnak egy területet sem Oroszországnak, és ha kell mind meghalnak a háborúban. Férfiak, nők, gyerekek, egyaránt fognak harcolni utolsó leheletükig hazájuk védelmében.

Beszédében arra kérte az országokat, szüntessenek meg minden kereskedelmi kapcsolatot Oroszországgal.

Szerhij Szuhomlin, Zsitomir polgármestere elmondta, bár voltak politikai vitáik Ukrajnában, a háborúval egy soha nem látott nemzeti egység jött létre, és

egy új nemzet született.

Szuhomlin elmondta elsődleges feladatuk az emberek kimenekítése és, hogy buszokkal biztonságos helyre vigyék őket. Rengeteg gyerek érkezik hozzájuk, van aki végtagok nélkül. Megköszönte a szomszédos országoknak a támogatást és a segítségnyújtást, főként az orvosi eszközöket, a gyerekek elszállásolását, és az élelmet.

Igor Terehov, Harkiv polgármestere kérte Európa összes polgármesterét, hogy tartsák nyomás alatt a kormányaikat, hogy elrendeljék a légtérzárat Ukrajna felett.

„Ez a város már csak hamu és rom. Nincsenek már benne lakások, ahová az emberek visszamehetnének. Iskolákba, óvodákba költöztek át, de most már azokat is lövik”

— mondta a polgármester, aki kétségbeesetten kéri a Nyugat segítségét a légtérzár elrendelésében. Mint mondja folyamatosan lövik őket, iskolákat és óvodákat egyaránt. Lövik a vízvezetékeket is, amiket szerelőik a bombázások közben próbálnak megjavítani, hogy legyen vizük.

Majd figyelmeztet, az oroszok nem fognak megállni a határon,

bemennek majd az EU-ba is, ezt fel kell fogniuk.

Roman Klicsuk, Csernivci polgármestere így fogalmazott: „Idióták, őrültek ellen harcolunk. De biztosan tudjuk, hogy győzni fogunk. Nagyon erős a harci szellem a városban. Az itt lévő menekültek közül is sokan jelentkeznek a hadseregbe.”

Egész Európa szabadságáért harcolunk. Ezt nagyon fontos megértenetek.

Andrij Baloga, Munkács polgármestere megköszönte a magyaroknak a sok segítséget, akik étellel, gyógyszerekkel segítettek nekik és rengeteg menekültet is befogadtak, majd arra kérte Magyarországot, engedje át a fegyverszállítmányokat Ukrajna felé, hogy ezzel is segítse őket, de fegyverek helyett küldhetnek kötszereket és gyógyszereket is a katonáknak.

A polgármester elmondja, egy friss közvélemény-kutatás alapján, az oroszok 80 százaléka támogatna egy EU elleni támadást, és 46 százalékuk szerint kifejezetten szükség is volna egy ilyen háborúra.

Volodimir Smatko, Csortkiv polgármestere elmondta, mindegy, hogy milyen nyelvet beszélünk, a lényeg, hogy Európában mindannyiunk szíve egyformán dobban. Majd megismételte, a légtérzár nélkül nagyon nehéz. Nagyon kellene, hogy az oroszok ne juthassanak pénzhez, mert mindent arra használnak, hogy gyerekeket öljenek meg. Beszéde végén a polgármester így fogalmaz:

„Sokan azt gondolják, hogy a Donbaszban bántottuk az embereket, és Putyin csak visszavág most ezért. De ez egyáltalán nem igaz. Dollármilliárdokból építette fel ezt a mesét az orosz propaganda. Kérek mindenkit, mondják el az igazságot, mondják el, hogy ez nem igaz.”

(via, 444.hu)

 

Valódi Hírek