Donáth Anna: Csődöt mondott Orbán Viktor oroszbarát politikája, kormányt kell váltani a változáshoz

Különben minden marad a régiben.

Az Egyenes Beszéd vendége volt Donáth Anna, a Momentum elnöke és európai parlamenti képviselője. A politikus belső bizottsági pletykának nevezte, hogy az EU mégis kifizeti a jogállamisági mechanizmus miatt visszatartott pénzeket. Szerinte a háborús helyzet miatt merült fel a kérdés, valamint azért, mert jelentős számú menekült érkezett Magyarországra.

Azt mondta, „jelenleg az európai egység nagyon fontos„, azonban Orbán Viktor oroszbarát politikája miatt Lengyelország most besorolt az EU mellé,

a magyar kormány azonban továbbra is függőségi viszonyban van az oroszokkal.

Kiemelte, a Paks II-szerződést a mai napig nem mondta fel a magyar kabinet, és az orosz kémbank még mindig itt van. Szerinte éppen ezért arra kell figyelni, Orbán mit tesz, nem pedig arra, amit mond.

Arról beszélt, folyamatos párbeszéd van az uniós bizottságokban, és az az álláspont, hogy a jogállamisági és a humanitárius válság nem összemosható. Szerinte elsősorban Lengyelország kaphatja meg mégis a pénzeket, és kevésbé a magyar kormány. Kijelentette,

ahhoz, hogy a pénzek eljuthassanak Magyarországra, kormányt kell váltani,

ugyanis az EU bármikor elindíthatja a jogállamisági mechanizmust.

A pedagógustüntetésekkel kapcsolatban azt mondta, „megint mellébeszél Gulyás Gergely„, mert nem az EU-val, hanem a pedagógusokkal kellene tárgyalnia a kormánynak. Megemlítette, nem csak a bérek alacsonyak, de nagy a pályaelhagyók száma is, emiatt pedig a magyar kabinetnek kellene intézkednie.

Arról beszélt, az uniós szankciók célja, hogy az orosz agressziót megállítsák, és további lépések várhatók. „Ami a szomszédunkban történik, az velünk is történik” — mondta, majd hozzátette, épp ezért kell véget vetni az agressziónak.

Elmondta, már a háború előtt terítéken volt a „zöld megállapodás„, amelynek révén az uniós országok 2050-ig karbonsemlegessé válhatnának, azonban az orosz-ukrán háború miatt az Unió gyorsítani kíván a folyamaton, hogy elérhető legyen az energiafüggetlenség, köztük az orosz gáztól és más fosszilis hordozóktól való függetlenség. Ehhez európai szolidaritásra van szükség Donáth szerint.

Azt mondta, Cseh Katalinnal képviselőtársával

azon dolgoznak, minél több, kormánytól független uniós forrás érkezzen Magyarországra.

Hozzátette, a kormány oroszbarát politikája aggodalmat okoz sokakban, de az EU nem fogja cserben hagyni a magyarokat.

Arról is beszélt, számos médiumból „ömlik az orosz propaganda„, ezért levelet írt a Facebook vezetőségének, hogy állítsák meg az orosz dezinformációt a közösségi média tereiben. Elmondta, a háborús helyzetben nagyon nagy problémát okoz, ha az emberek nem kapnak valós információkat.

Valódi Hírek