Szijjártót megkérdezték, miért nem ment Orbán Kijevbe a V4-ekkel — Itt a válasz

Lenne még kérdésünk.

Kedden Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Janša szlovén miniszterelnökök az oroszok által szorongatott Kijevbe utaztak, hogy Volodomir Zelenszkij urkán elnökkel tárgyaljanak a kialakult helyzetről és támogatásukról biztosítsák az ukrán népet.

Ennek kapcsán a Telex megkereste a nap folyamán a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy arról érdeklődjenek, miért nem utazik Orbán Viktor is az ukrán fővárosba. Akkor Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szűkszavúan úgy reagált, hogy

Orbán tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe.

A délután folyamán Szijjártó Péter külügyminiszternél is érdeklődt az MTI arról, hogy miért nem utazott Orbán Kijevbe. Erre ő azt felelte:

„Magyarország békéjéhez és biztonságához az kell, hogy se katonát, se fegyvert ne küldjünk a háborúba és Magyarország területén keresztül ne engedjük a fegyverek szállítását Ukrajnába. Tiszteletben tartjuk, ha más országok másképp döntenek, de

nekünk Magyarország biztonsági érdekeit

kell szem előtt tartani.”

Se Szijjártó válaszából, se Havasiéból nem derül ki, hogy miért nem utazott Orbán az ukrán fővárosba. Így csak találgathatunk: nem hívták meg? Vagy nem mert elmenni?

(via 24.hu)

Valódi Hírek