Lengyel kormányfő Kijevben: Soha nem lesztek egyedül, veletek leszünk (+videó)

Van remény a kompromisszumra.

Semmi máshoz nem hasonlítható az a támogatás, amit az európai vezetők ukrajnai látogatása jelent – erről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszélt, miután Kijevben találkozott a cseh, a szlovén és a lengyel miniszterelnökkel, illetve utóbbi helyettesével.

Az európai vezetők vonattal utaztak az ukrán fővárosba, mivel egy lengyel katonai gép jelenlétét az ukrán légtérben az oroszok provokációként értékelhették volna. Zelenszkij szerint országa megértette, hogy

nem csatlakozhat a NATO-hoz,

de méltatta a három ország vezetőinek gesztusát:

„Ilyen barátokkal, ilyen országokkal, szomszédokkal és partnerekkel valóban képesek leszünk győzelmet aratni. Nem akarom kimondani, hogy ki felett, ezt mindannyian tudjuk”

„Soha nem lesztek egyedül. Veletek leszünk, mert tudjuk, hogy nem csak otthonaitokért, szabadságotokért, biztonságotokért harcoltok, hanem másokért is” — mondta a találkozón Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Időközben az amerikai szenátus háborús bűnössé nyilvánította Putyint, ezzel párhuzamosan pedig Joe Biden elnököt és 12 másik amerikai vezetőt kitiltottak Oroszországból.

A legújabb fejlemények tükrében mind orosz, mind ukrán részről megerősítették a tárgyalások folytatását, ami visszafogott optimizmusra adhat okot. Ezt Zelenszkij elnök előrelépésként értékelte, az orosz külügyminiszter úgy nyilatkozott

„van remény a kompromisszumra.”

Videó:

(via, Euronews / Guardian News)

Valódi Hírek