Szabotázs akcióval tiltakozott élő adásban, az orosz állami tévé munkatársa a háború ellen (+videó)

Példaértékű bátorság.

Szabotázst hajtott végre az orosz állami televízió egyik szerkesztője élő adásban a legnézettebb esti hírműsorban, hogy így fejezze ki véleményét az orosz rezsim Ukrajna ellen indított háborúja ellen.

Marina Ovszjannyikova az orosz „közszolgálati” televízió alkalmazottjaként tiltakozó akciójával azt is vállalta, hogy elveszti állását és valószínűleg büntetésre is számíthat majd ezért a tevékenységéért.

Az orosz televízió bátor munkatársa tiltakozó táblát emelt fel a műsorvezető mögött a legnézettebb esti híradó alatt, amelyen elítélte Oroszország háborúját Ukrajna ellen – írta meg a Moscow Times. Szinte hihetetlen, hogy ez egyáltalán megtörténhetett a szoros ellenőrzés alatt álló állami televízióban, az este 9 órás műsorban, amelyet Oroszország-szerte milliók, főként az idősebbek néznek.

Az orosz rezsim, a tőle megszokott módon lépett fel az aktivistával szemben, a rendőrség letartóztatta.

Táblájára angolul azt írta: No War, alatta pedig oroszul az szerepelt, hogy

„Állítsák meg a háborút, he higgyenek a propagandának, hazudnak önöknek!”

Végül ez alatt ismét angolul: Russians against the war.

A tiktakozó néhány mondatot szóban is el tudott mondani, például azt, hogy

„Állítsák meg a háborút!”,

miközben a műsorvezető azzal próbálta elnyomni a hangját, hogy hangosabban beszélt. Ezután pánikszerűen egy kórházi riportra váltott a kép. A TASZSZ hírügynökség szerint egy idegen nő okozott incidenst a stúdiában, akit a rendészek eltávolítottak a helyszínről. Várhatóan megvádolják az orosz hadsereg lejáratásának vádjával.

Az OVD-Info közzétett egy videót, amelyen Ovszjannyikova elmondja, hogy apja ukrán, anya orosz és szerinte a két ország nem ellensége egymásnak.

„Sajnos az elmúlt években az Egyes csatornálál dolgoztam, részt vettem a Kreml propagandájában,

amit most már nagyon szégyellek.

Szégyellem, hogy hagytam, hogy a tévéből hazugságok áradjanak, szégyellem, hogy lehetővé tettem az orosz emberek zombivá tételét.”

„Hallgattunk 2014-ben, amikor ez az egész kezdődött – mondta a Krím félsziget orosz annektálására és az orosz szeparatisták délkelet-ukrajnai bábállamainak létrejöttére utalva. – Nem tiltakoztunk, amikor a Kreml parancsára

megmérgezték Alekszej Navalnijt,

csendben néztük, ahogy kiépítenek egy emberellenes rezsimet, és most az egész világ ellenünk fordult.”

A kamikaze akcióval gyorsan elterjedt az orosz közösségi médiában és világszerte. Leonyid Volkov, a börtönben lévő Navalnij egyik közeli munkatársa az eset kapcsán arra szólította fel az oroszokat, hogy dobják össze a bírság összegét, amit Ovszjannyikovára ki fognak szabni.

Videó:

(via, Moscow Times / Napi.hu)

Valódi Hírek