„Nagy baj lenne a civilek nélkül”: Az önkéntesek szerint az állam semmit nem segít a menekültek ellátásában (+videó)

Magukra maradtak.

„Az nagyon segítene, ha lenne egy közös összefogás, amit valaki koordinál”

– mondta Horváth Viktória, a Migration Aid szóvivője. Az RTL Híradó az Ukrajnából érkező menekülteket fogadó önkéntesekkel forgatott a Nyugati pályaudvaron. Többen egybehangzóan elmondták, hogy civilek és karitatív szervezetek látják el az állam feladatát, ami a menekültek ellátást illeti.

Az RTL úgy tudja, hogy a kormány pénzzel segíti a nagy segélyszervezeteket, a menekülteket befogadó és ellátó önkormányzatok azonban eddig nem kaptak állami támogatást, de egy friss kormányrendelet szerint menekültenként 4000 forintos támogatásra jogosultak. Hogy mikortól, arra nem válaszolnak.

„A katasztrófavédelmisekkel kellett beszélnem, kérdeztem tőlük, teljesen korrekt tájékoztatást adtak és ugyanez megesett velem az idegenrendészettel is, ők is jöttek, tolmácsoltam, készségesek voltak, de maguktól igazából nem látom, hogy proaktívan részt vennének a dolgokban”

– mondta Anyiszona Diána, önkéntes tolmács.

Hasonló tapasztalatokról számolt be a Migration Aid szóvivője is. Ők élelmiszerrel, fuvarozással, szálláskereséssel segítenek, de arra már végképp nincs idejük, hogy a többi szervezettel is egyeztessenek.

Karácsony Gergely szerint a fővárosi önkormányzat korábban kétezer férőhelyet ajánlott fel a menekülteknek, és eddig többezren vették igénybe a lehetőséget pár napra. Az utazókat meleg étellel is segítik, mindezt saját pénzből. A főpolgármester is arról beszélt, hogy hatékonyabb állami koordinációra lenne szükség.

„Látom az állami szervek jószándékát a kormányhivatal és a katasztrófavédelem területéről is, de én hiányosnak érzem a koordinációt és azt gondolom, hogy az állam nem áll a helyzet magaslatán”

– mondta Karácsony Gergely. Hozzátette: Nagyon lassú a döntéshozatal és nincs összehangolva a különböző szervezetek munkája, ha az önkormányzatok és a civil szervezetek nem lennének ennyire elkötelezettek és relatíve gyorsak, akkor nagyon nagy baj lenne.

Videó:

Valódi Hírek