Ukrajna és a világ ellenállása, komoly akadály a véreskezű Putyinnak

Továbbra is légvédelmi szirénákra ébred Ukrajna.

Számos ukrán városban ismét megszólaltak szombat hajnalra a légvédelmi szirénák , arra figyelmeztetve a lakosságot, hogy vonuljon biztonságos helyre az esetleges orosz támadás elől.

Az Ukrajna északnyugati részén fekvő Luckot és a délkeleti Dnyiprót most először lőtték az oroszok, ennek halálos áldozat is van. A magyar határtól 230 kilométerre fekvő Ivano-Frankivszkot is lőtték. Estére Mikolajiv városában kemény bombázások kezdődtek.
Volodimir Zelenszkij szerint

az oroszok hasonló eszközökkel élnek, mint az ISIS terroristái,

és azt is elmondta, hogy 7414 embert sikerült pénteken evakuálni. Elrabolhatták az oroszok Melitopol polgármesterét, az ukrán külügy szerint

ez háborús bűn.

Oroszország titkosszolgálata rosszul teljesíthetett, ezért házi őrizetbe került a vezetője – írják orosz szakértők.
Az orosz köztévé két vendége is

megkérdőjelezte a katonai művelet logikáját,

ami váratlan eltérés a kormányzati forgatókönyvtől.
Írni mert az orosz invázióról, ezért letartóztatták Belaruszban az orosz nyelvű Wikipedia egyik legaktívabb szerkesztőjét. Nem sokkal korábban valaki több személyes adatát is megosztotta a Telegramon.

Az EU

újabb szankciócsomagot jelentett be Oroszországgal szemben

a versailles-i uniós csúcs nyomán: megtiltják az acélipari importot, az EU-s luxuscikkek Oroszországba való eladását, de még a Világbankból, az IMF-ből is kitennék az oroszokat.
Emellett a nagyhatalmak az USA, a G7-csoport és az EU koordinációjával

kereskedelmi csapást készülnek mérni Oroszországra

azzal, hogy megfosztják egyenlő kereskedelmi partneri státuszától, amelynek révén eddig a minden WTO-tagországnak járó, kedvező feltételekkel kereskedhettek. Szüneteltetik a felek a Bécsben folyó, új iráni atomalkuról szóló tárgyalást, miután Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a múlt héten azt mondta, hogy legalább külügyminiszteri

garanciát vár az USA-tól arról,

hogy az amerikai szankciók nem befolyásolják a Moszkva és Teherán közötti viszonyt.

Joe Biden továbbra sem akar harmadik világháborút, úgyhogy ismét bejelentette, hogy nem küld katonákat Ukrajnába, de a NATO területét teljes erővel védenék.
Facebook és az Instagram anyavállalata, a Meta az ukrajnai orosz invázió miatt több országban megváltoztatja az erőszakos kifejezésekre vonatkozó szabályait. Átmenetileg engedélyezik például az olyan szövegeket, mint a „halált az orosz megszállókra”. Moszkva felháborodott, letiltják a Meta működését az országban.

(via, Telex)

Valódi Hírek