Financial Times: A Fidesz elveszítheti a választást Orbán oroszbarátsága miatt

A kormány elszámította magát.

„A parlamenti választás közeledtével Orbán Viktor vízválasztó elé érkezett, ami az Oroszországhoz és Ukrajnához fűződő viszonyát illeti”

– írja a Financial Times, amelynek a cikke szerint a február 24-én kirobbant ukrajnai háború arra készteti a miniszterelnököt, hogy megpróbáljon lépést tartani a magyar szavazókkal.

A lap felidézi, hogy 2010 óta az Orbán-kormány a keleti nyitás jegyében szoros üzleti és politikai kapcsolatokat épített ki Oroszországgal, ezzel párhuzamosan blokkolta Ukrajna EU- és NATO-tagsági ambícióit az ukrán kormány által a kárpátaljai magyarság anyanyelvhasználati jogainak a korlátozása miatt.

Ám az Oroszország által indított támadást követően Orbán Viktor is elítélte Moszkvát, s Kijevvel vállalt némi szolidaritást.

Politikai elemzőkre és ellenfelekre hivatkozva a Financial Times azt írta, a háború kirobbanása sebezhetőbbé tette Orbán Viktor helyzetét.

„A Fidesz nem számolt ilyen nehéz helyzettel a kampányban”

– nyilatkozta a lapnak László Róbert, a Political Capital választási szakértője, hozzátéve, a párt emiatt most identitásproblémával küzd, ami kifejezetten kockázatos. Véleménye szerint a Fidesz-KDNP szavazóinak jelentős része továbbra is össze van zavarodva a kormánypártok új narratíváját illetően.

Friss mérések szerint a Fidesz szűken, de továbbra is vezet az ellenzéki összefogással szemben, a közvélemény-kutatók azonban megoszlanak, egyesek szerint növekszik, mások szerint csökken a különbség. A választók mintegy negyede bizonytalan.

A Tárki egy 2019-es tanulmánya szerint a közvélemény egy jelentős része is közeledett Oroszországhoz az Orbán-kormány politikája következtében, egy, a Euronews által közzétett friss közvélemény-kutatás eredménye szerint azonban a válaszadók

60 százaléka

úgy gondolja, hogy Magyarország túlságosan is közel került politikailag Oroszországhoz.

Az sem hagyható figyelmen kívül, hogy sok szavazó – különösen azok, akik a rendszerváltás előtti szovjet uralom alatt is éltek – igen érzékeny a keletről jövő fenyegetettségre. A március 1-i ellenzéki tüntetés egyik résztvevője, egy nyugdíjazott közalkalmazott a Financial Timesnak azt mondta, ő korábban a Fideszre szavazott, de mindig feszélyezte Orbán Viktor rajongása Vlagyimir Putyinért.

„Itt az idő véget vetni ennek a szerelmi viszonynak. Semmi kétség, az oroszok már vért szagolnak. Életem nagy részét orosz befolyás alatt éltem le, és nem akarok visszatérni ehhez”

– mondta a tüntető.

Jelenleg az ellenzék is erre a fenyegetettség-érzésre igyekszik ráerősíteni, éles EU- és NATO-pártiság mellett.

A Financial Times felidézi, hogy bár az Orbán-kormány támogatta az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat és Ukrajna EU-tagsági eljárásának felgyorsítását, az olcsó orosz gázszállítási megállapodás, a paksi bővítés, valamint a szigorú katonai semlegesség mellett kitart.

A cikk idézte Semjén Zsolt február végi nyilatkozatát is, melyben egyebek között arról beszélt, hogy ha Ukrajna NATO-tag lenne, most világháború tört volna ki.

(Népszava)

Valódi Hírek