Exkluzív interjút adott az ellenzék köztársaságielnök-jelöltje: Ennek a nemzetnek békére és szeretetre van szüksége

Elmondta, mit gondol a legfontosabb politikai kérdésekről.

Interjút adott a JelenValónak Róna Péter, az ellenzék köztársaságielnök-jelöltje. A közgazdász ennek során Magyarország geopolitikai szerepét, valamint az aktuális hazai politikai ügyeket értékelte.

A háborúról és Oroszországról

Róna azt mondta, ha a kormány kitart a szövetségesei, azaz a NATO és az Európai Unió mellett, akkor az ország nem keveredhet bele a háborúba. Mindemellett úgy látja, ha a két fél — azaz az oroszok és az euroatlanti szövetség között egyensúlyoz — a kabinet, akkor „a két szék közül a pad alá esik” az ország.

Mindemellett azonban úgy látja, Oroszországnak nincs olyan ereje, hogy szembe tudjon szállni a nyugati világgal. „Ennek a háborúnak a kimenetele nem azon fog múlni, hogy ki hány tankot lő ki, hanem azon, hogy összeroppan-e az orosz nemzetgazdaság vagy nem. Márpedig össze fog roppanni” — véli a professzor.

Róna szerint az EU-n belül minden lehetőség adott, hogy fejlődjön az ország, és erre jó példát ad Szlovákia, a balti államok, sőt, még Románia is. Úgy látja, az unió- és NATO-ellenes politikával a kormány évek óta csorbítja a jó viszonyt, ezzel pedig „két óriási történelmi lehetőséget” roncsol.

Azt mondta, Paks 2 biztosan nem fog megépülni, ugyanis a megépüléséért ki kellene lépni a NATO-ból és az Unióból. Hozzátette, ő támogatja az atomenergiára épülő elképzeléseket, de az orosz technológiát elavultnak tartja.

Út a köztársasági elnökséghez

Iványi Gáborral kapcsolatosan elmondta, ha mégis őt jelölte volna az összellenzéki szövetség, örömmel visszalépett volna a javára, erre azonban nem került sor. Elmondta, szerinte Iványi erkölcsisége fontos üzenet lenne a köztársasági elnöki pozícióban.

Szerinte az ellenzéki közvéleménynek van olyan szegmense, amely nem szimpatizál vele, Róna Péterrel. Szerinte azok kritikusak vele szemben, akik rossz szemmel nézik, hogy a jelenlegi bankrendszerrel és gazdasági szisztémával kritikus.

Magyarságtudatáról

Ennek a nemzetnek alapvető megbékélésre van szüksége

— jelentette ki a köztársaságielnök-jelölt. Azt mondta, a magyarságtudatának része, hogy az ország a nyugathoz tartozik, azonban szerinte nagy ellentmondások is vannak a magyarokban.

Mi igenis tudunk szeretni. A magyarok egyik jellegzetessége ez a szeretet. Ugyanakkor képesek vagyunk gyűlölni. A feladat éppen abból áll, hogy ezt a másodikat faragjuk vissza és engedjük meg saját magunknak, hogy szeressük a másikat” — mondta Róna Péter.

A teljes interjút itt lehet megnézni:

(Jelen nyomán)

Valódi Hírek