Amerikai hírszerzés: Putyin ezek után kétszeres erővel fog támadni, nem törődve a civil áldozatokkal

Több riasztó jóslat is szerepel a jelentésben.

„Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg kétszeres erővel fog ezután Ukrajnában támadni, mivel a hadserege a közel két hete tartó inváziójuk után is csalódottak, de különösen nagy kihívást jelent majd számára az elfoglalt területek ellenőrzésének fenntartása és egy fenntartható, Moszkva-barát rendszer felállítása Kijevben”

– közölték kedden a legfőbb amerikai hírszerző ügynökségek vezetői a kongresszusi törvényhozókkal.

Avril Haines, az amerikai Hírszerzői Iroda igazgatója a képviselőház Hírszerzési Bizottsága előtt a testületnek az éves meghallgatásán elmondta, hogy Oroszország inváziója eddig

„összhangban haladt azzal a tervvel, amelyet számításaink szerint az orosz hadsereg követni fog – csakhogy az ukránok részéről a vártnál lényegesen nagyobb ellenállásba ütköznek, és komoly katonai hiányosságokkal találkoznak”.

Bár még mindig nem világos, hogy Oroszország egy Ukrajna egészét akarja-e elfoglalni, Haines szerint egy ilyen erőfeszítés az amerikai hírszerző közösség értékelése szerint valószínűleg tartós és jelentős lázadásra számíthat az ukrán erők részéről, akik az orosz megszállókkal folytatott már több napja tartó harc során bizonyították rátermettségüket.

Haines szerint bár Putyin valószínűleg előre látta a nyugati országok pénzügyi szankcióinak nagy részét,

„nem látta előre azt, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei milyen mértékben tesznek majd lépéseket annak érdekében, hogy aláássák a nyugati intézkedések enyhítésére irányuló képességét.”

– mondta, hozzátéve, hogy Putyin hasonlóképpen alábecsülte a magánszektor több nagy cégének visszavonulását Oroszországból. Nyilvános értékelése azután hangzott el, hogy az európai energiaipari óriások, a BP és a Shell kedden bejelentették, hogy nem vásárolnak újabb orosz kőolajat és földgázt, és hogy Joe Biden elnök arra készült, hogy elrendeli az orosz energiaimport amerikai betiltását.

Ennek ellenére Haines szerint az amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy ezek a szankciók valószínűleg nem fogják Putyint elrettenteni, sőt,

még eszkalálódhat is a konfliktus.

A védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője hétfőn azt mondta, hogy Putyin Ukrajnába küldte az elmúlt hónapokban Ukrajna körül felhalmozott harci erőinek közel 100 százalékát, beleértve azokat is, amelyek Ukrajna Oroszországgal közös keleti határán és az északi szomszédos Fehéroroszországban voltak, ahol Oroszország közös hadgyakorlatokat tartott az inváziót megelőzően.

A tisztviselő megerősítette azokat a jelentéseket is, amelyek szerint Oroszország aktívan toboroz szíriai harcosokat, hogy segítsék a támadást.

Haines arról is beszélt, hogy Putyin

„valószínűleg még mindig biztos abban, hogy Oroszország képes katonai szempontból legyőzni Ukrajnát, és meg akarja akadályozni, hogy a nyugati támogatás felborítsa az egyensúlyt, és konfliktust kényszerítsen ki a NATO-val”

Ezt megerősíti az, hogy Putyin magas készültségbe helyezte az orosz nukleáris elrettentő erőket. Valószínűleg azt akarja elérni, hogy elrettentse a Nyugatot attól, hogy további támogatást nyújtson Ukrajnának.

Személyes szinten Haines szerint amerikai tisztviselők úgy értékelik, hogy Putyin „sértődöttnek érzi, hogy a Nyugat nem adja meg neki a kellő tiszteletet, és úgy látja, hogy ez egy olyan háború, amelyet nem engedheti meg magának, hogy elveszítsen”. Hozzátette azonban, hogy az, hogy Putyin „mit lenne hajlandó győzelemként elfogadni, idővel változhat, tekintettel az őt terhelő jelentős költségekre”.

William J. Burns, a CIA igazgatója egy elszigetelt és felháborodott orosz elnököt festett le a képviselők előtt.

„Putyin eltökélt abban, hogy uralja és irányítsa Ukrajnát, hogy alakítsa annak orientációját. Évek óta a sérelmek és ambíciók gyúlékony kombinációjában pörkölődik. Ez a személyes meggyőződés fontosabb, mint valaha.”

– mondta.

Burns azt is leírta, hogy Putyin olyan rendszert hozott létre a Kremlben, amelyben saját tanácsadói köre egyre szűkebb — és a Covid-19 járvány miatt még szűkebb.

„Szerintem Putyin most dühös és frusztrált. Valószínűleg kétszer ekkora erővel fog támadni, és megpróbálja ledarálni az ukrán hadsereget, nem törődve a civil áldozatokkal”

(Politico)

 

Valódi Hírek