Márki-Zay Péter: Orbán a magyar Putyin, Magyarország nem lehet orosz gyarmat

Sorsdöntő választás jön áprilisban.

Rendkívüli bejelentést tett az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje.

Márki-Zay Péter keddi bejelentkezésében azt mondta, békét az európai integráció hozott, azonban február 25-én megváltozott a világ, amikor – utalt az ukrajnai háborúra – Vlagyimir Putyin egy szabad és büszke nemzetre rontott. Szerinte a magyarok 1848-ból és 1956-ból tudják, milyen a szovjetek szorításában élni, és mivel Ukrajna sorsának alakulása befolyással lesz az életünkre , erről nekünk kell döntenünk.

„Most utat kell választanunk, irányt kell váltanunk, mert az orbáni politika megbukott”

— mondta a miniszterelnök-jelölt, aki szerint Orbán Putyin-modellt honosított meg.

„Orbán Viktor, a magyar Putyin többször akadályozta, hogy Európa fellépjen Oroszország ellen” – mondta Márki-Zay, aki szerint az ország nem lehet újra orosz, vagy kínai gyarmat. „A háború szavakkal kezdődik, ez folyik évek óta az orosz és magyar propagandából is. A Nyugat lesajnálásval kezdjük a keleti nyitást, amiből mára bukás lett” – fogalalta össze az elmúlt évek folyamatait. Márki-Zay szerint ezek alapoztak meg a Magyarországon 12 éve dúló háborúskodásnak és a határtól nem messze dúló háborúnak is, és ennek a politikának kell véget vetni.

„A mi helyünk csak a béke, szabadság és szeretet oldalán lehet”

— fogalmazott a politikus.

A Nyugat a függetlenség, szabadság, szolidaritás, a NATO és az EU – mutatott irányt Márki-Zay Péter, aki szerint minden magyar érdeke, hogy „a gonosz agresszor” igazságtalan háborúval ne érhessen célt, a határaink oldalán ne egy újraszervezett Szovjetunió álljon. Magyarország biztonságát az EU és a NATO szolgálja, mondta Márki-Zay, aki szerint bomlasztás helyett hű szövetségessé kell válni.

A miniszterelnök-jelölt szerint hazugság, hogy Paks II. segítené a rezsicsökkentést.

Magyarország energiabiztonságát az orosz béklyótól való elszakadás szolgálja, így fel kell tölteni a gáztározókat, és mindent meg kell tenni a megújuló energiaforrásokra való átállás érdekében – mondta. A háború hatásai begyűrűznek a mindennapokba, a menekültválság súlyosan érinti a mindennapokat, a magyar kormány tévútra vezette a gazdaságot, a forint pedig összeomlott – sorolta a politikus, emlékeztetve, hogy Magyarországon már januárban is a legnagyobb volt az infláció az EU-ban:

„Az Orbán-kormány alkalmatlan politikája megélhetési válságba taszított százezreket, Orbán harcot vesztett.”

A hatósági árak politikája kudarc, igazságos adórendszer kell, így lehet kezelni az elszabadult árak hatásait, hosszú távon be kell vezetni az eurót – adta meg a feladatlistát. Anyagi biztonságot az garantál, ha uniós támogatásokat kapunk, hiszen fejenként 1,5 millió forintos támogatás jár mindenkinek, amit Orbán miatt nem akar az EU kifizetni – mondta Márki-Zay, aki szerint

csatlakoznunk kell az Európai Ügyészséghez.

A kormány viszályt szított magyar és magyar között Márki-Zay szerint. Hozzátette, hogy együtt találhatjuk meg a magyarok útját, ami csak felfelé lehet, nem egy ereszen lecsúszó ország. Orbán és Putyin, vagy a biztonságot garantáló ellenzéki szövetség – ez a választás tétje Márki-Zay szerint. Álljunk ki közösen a békéért március 15-én! – hívta tüntetni híveit a miniszterelnök-jelölt. Az orbáni mély gödörből a kijárat nem jobbra, hanem csak felfelé van – zárta beszédét Márki-Zay Péter.

Valódi Hírek