Ellenzék: Csődöt mondott a 12 éves fideszes gazdaságpolitika (+videó)

A 400 forintos euróárfolyam a 12 éves Fidesz-kormány gazdaságpolitikájának csődje.

Sajtótájékoztatót tartott a Demokratikus Koalíció hétfőn, ahol Iványi Gábor is felszólalt. A tájékoztatót az ellenzék a forint szabadesése miatt tartotta meg, ami az ellenzék szerint a Fidesz-kormány elhibázott gazdaságpolitikájának bizonyítéka.

Varju László a DK alelnöke, elmondta

az euró árfolyama soha nem látott értéket ért el.

A politikus hangsúlyozta, hogy 4 év alatt a megtartott költségvetési bizottsági ülések 30 százalékán nem jelenik meg a kormánypárt, és nem hajlandó vitát folytatni nagyon fontos kérdésekről.

„Egy állami attak eredményeként egy egyház támadás alá kerül és bántják annak vezetőit, sőt adósságát nem fizeti ki az állam, és ennek a legszegényebbek, a legelesettebbek látják kárát”

— fogalmazott Varju László.

Iványi Gábor úgy kezdte felszólalását, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség 1981-ben kapta meg elismert státuszát, mintegy 8 év küzdelmének eredményeként.

A 2010 óta működő kormány megvonta egyházi státuszukat és hajszát indítottak ellenük. Ezer ember munkavállaló munkahelyét kockáztatják és több ezer ember ellátása került veszélybe — mondta Iványi Gábor.

„Nekünk hitvallási kérdés, hogy a szegényekről gondoskodjunk, de ha ez nem így lenne akkor emberségünkhöz is tartozik, hogy a legmélyebb szegénységben lévők érdekeiért küzdjünk – menekültekért, hajléktalanokért, akiket a rendőr kitilthat közterületről -, egy olyan helyzetben, amikor a Magyar Alkotmánybíróság is úgy döntött, hogy mivel alkotmánysértő módon vették el státuszunkat 2012 január 1-jével, ezt vissza kell adni” — mondta a lelkész.

Iványi elmondta, ez egy hatályos jogszabály, amit a kormány nem hajtott végre és nem vesz figyelembe. „Ennek köszönhető az, hogy a mi státuszunk elvételével nem kapjuk meg azt a kiegészítő támogatást, amit a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság is megítélt, és 2016 óta mintegy 12 milliárd forintot halmozott fel a magyar kormány velünk szemben, amiből mi ezt a 3 milliárdos tartozásunkat – ami miatt lerohant a NAV fegyveresen bennünket -, ezt játszva teljesíthetjük.

Minden adót készek vagyunk kifizetni, sosem mondtuk azt, hogy ezt nem tennénk meg”

— mondta Iványi.

Mint mondta mindenben partnerek voltak, információkat szolgáltattak, tehát a fegyveres lerohanásukat

„semmi, de semmi nem indokolta.”

„Azt gondoljuk, szeretnénk végre annyi hányattatás után, az 1970-es évek üldöztetése után nem átélni még egyszer, hogy mit jelent utcán prédikálni, mit jelent hamis törvények alapján börtönbüntetésre ítéltetni, – mint ahogy ez megtörtént velem korábban” — fogalmazott.

„Az a kérdésünk, hogy remélhetjük-e azt, hogy egy szabad országban élhetünk és szolgálhatjuk a hazánkat azon a területen, ahol igazán verseny nincs sem egyházi sem világi szervezetekkel. Tőlünk megtagadni azt, ami törvényesen járna, az nem a mi bűnünk,

hanem azé aki ezt megcselekszi. Ez hatalommal való visszaélés.”

— mondta Iványi Gábor, majd így zárta beszédét:

„Ebben a helyzetben mi mégis békességgel folytatjuk a munkánkat, hónapról-hónapra átélve azt a csodát, hogy legalább a nettó fizetést ki tudjuk fizetni.”

Iványi Gábort a felszólalók közül Bősz Anett követte, aki elmondta, hogy az ami Iványi Gáborral és Magyar Evangéliumi Testvérközösséggel történik az elmúlt években, az

szimbóluma annak amit 2010 óta megvalósít az Orbán-kormány.

Bősz Anett így fogalmazott:

„Egy elhibázott gazdaság – és társadalompolitika mellett, legalább annak a szociális ellátórendszernek működnie kéne, ami az élet napos oldalából kiszorulókat el tudja látni és a méltóságukat, valamint talán a mindennapi kenyerüket vissza tudja adni. Ez az, amin Iványi Gábor és társai dolgoznak egyházi és civil szervezeti szférában, és ezek azok az állami szolgáltatások, amelyek szinte egy az egyben

hiányoznak az elmúlt közel másfél évtized Magyarországából.”

Az, hogy rá lehetett törni az ajtót fegyveres NAV-osokkal Iványi Gáborra, az pedig jól mutatja, hogy a hatalom nem csak gőgös, de rendkívül cinikus és igazságtalan — mondta Bősz Anett, majd így zárta felszólalását:

„Hogyha ez költségvetési csalás, akkor feje tetejére állt világban élünk.

Potocskáné Kőrösi Anita elmondta, a 400 forintos euróárfolyam az elmúlt 12 év elhibázott Fideszes gazdaságpolitika bizonyítéka. Látható, hogy ez a történelmi bűn, ez a történelmi mulasztás – hogy nem vagyunk az eurozóna tagja, elbizonytalanítja a magyar embereket — fogalmazott.

„Az emberek ezzel még kiszolgáltatottabbak lettek. A szlovákok és szlovének biztonságban vannak, az eurozóna biztonságában. Míg a magyar forint 12 százalékkal rosszabbul teljesít mint a román lej, de ugyanúgy a cseh korona és a lengyel zloty is jobban teljesít mint a forint. Biztosítanunk kell azt, hogy

a gazdasági, társadalmi, és szociális biztonságot is megadjuk a létbiztonság mellett.”

Potocskáné Kőrösi Anita elmondta, az ellenzék az eurozónához való csatlakozást sürgetik, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő.

Mesterházy Attila kiemelte, valóban szégyenteljes ami történik Iványi Gáborral és szervezetével, egyházával.

„Ez a háborús konfliktus rávilágít arra, hogy az ilyen típusú szervezeteket, amelyek az emberek szenvedésével, szociális helyzetével, a humanitárius helyzettel foglalkoznak, a mindenkori kormánynak nem gyengíteni, hanem erősítenie kellene.”

Majd támogatását és együttérzését fejezte ki mert – mint mondta,

az igazság Iványi Gábor oldalán áll.

Mesterházy a továbbiakban hangsúlyozta, hogy jelenleg szabadesésben van a magyar forint, amit a fogyasztók, a magyar emberek fognak megfizetni. Látható módon a háborún kívül álló okok is okozzák a forint gyengülését.

„Az Orbán-kormány folyamatos szándéka volt a forint árfolyamának gyengítése, illetve a nemzetközi bizalom is megrendült a magyar kormány gazdaságpolitikája iránt” – mondta az MSZP politikusa, majd így zárta beszédét:

„A magyar gazdaságpolitika változásához kormányváltásra van szükség.”

Varju László leszögezte, hogy Orbán kormánya alkalmatlan bármilyen válságkezelésre, hiszen akik segíteni akarnak, azokat inkább akadályozzák.

„Láthatóan az Orbán-kormány és Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank élén, alkalmatlan arra, hogy mindezt a problémát megoldja” — mondta Varju, aki beszédét így zárta:

„Április 3-a az a választóvíz, amikor felelős politikusokat kell választani és ezért van szükség kormányváltásra.”

Valódi Hírek