Bruck Gábor: A hátralévő 25 napban az ellenzéknek stratégiát kell váltania!

Az orosz-ukrán háború mindent felülírt a kampánytanácsadó szerint. Vélemény.

Az ellenzéknek stratégiát kell váltania. A modern kor szavazója mindig bizonytalan és mindig fél. Teli van kétellyel és jobban fél attól, hogy a dolgok rosszra fordulnak, mint amennyire örül annak, ha rendben mennek.

Háború van, ilyen turbulens helyzetben a legősibb üzemmódra kapcsolunk és egyetlen kérdésünk van: hogyan éljük túl? Ki fog megmenteni minket? Ilyenkor a megváltót várjuk.

A világ szétesni látszik. Április 3-án az nyer, aki képes az erő és a biztonság érzetét adni.

Ebben az új, megváltozott helyzetben a szokásos ellenzéki dramaturgia keveset ér. Ezért válts szerepet! Kezdj el úgy viselkedni, mintha már kormányoznál. Az ellenzéknek (DK, Momentum, MSZP, Jobbik) van elég brüsszeli képviselője.

Kezdd el mondani, hogy az EU-ban teljesen elfogadott az a nézet, hogyha április 3-án után nincs Orbán, akkor Magyarország biztonságban lesz. A NATO megvéd bennünket, és ha nincs Orbán, akkor az EU-ból elindul a pénz is.

Sokra tartom és tisztelem a Momentum frontharcosait, Donáth Annát és Cseh Katát. De szerintem kevesebbet kéne arról beszélniük, hogy milyen turbulens időket élünk.

Az egyik pillanatban az orosz kémbank ellen tiltakoznak, majd Brüsszelben Paks ellen, aztán Budapesten a média ellen, és közben jön a fotó, hogy a határon ásványvizet és ételt visznek a menekülteknek.

Mindez nemes, igaz és szép, de kevéssé hatékony. Kérlek, ne akarj nagyon tetszeni és jó fej lenni, pozicionáld magad magasabbra, mint ahol egy szociális munkás van. Akarj vezető lenni. Megbízható, erős vezető.

A választást az fogja eldönteni, hogy a legvégén elmennek-e a fiatalok Orbán ellen szavazni vagy sem. Itt lehetne katalizátor szerepet játszania a Momentumnak.

Tisztelem Dobrev Klárát és Gyurcsány Ferencet, hogy befogadtak 12 menekültet. Ez egyrészt valódi segítség, másrészt jóra tanítják a saját gyerekeiket és formálja a DK kultúráját. De a következő 25 napban egyetlen dolguk van: demonstrálni, hogy az ellenzéki összefogás kormányzóképes.

Az ellenzék meg tudja védeni az országot. Dobrev beszélhet az új demokrácia minisztérium létrehozásáról és arról, hogy az EU támogatna egy új demokrácia Marshall-tervet, azért, hogy ne legyen több Orbán Viktorunk.

Márki-Zay Péter – a te feladatod a legnehezebb: az ország ma olyan, mint egy zuhanó Boeing 787-es. Közeledünk a földhöz, és senki sem tudja, hogy mikor csapódunk be. Az biztos, hogy Orbán nem tudja megemelni a gép orrát. Ilyen helyzetben, akkor szavaznak rád, ha elhiszik, hogy te képes vagy erre. 25 nap van hátra. Szerintem, egyetlen dolgot kell ígérned, azt, hogy Magyarországot meg tudjuk menteni, csak toljuk el Orbánt az útból.

Telefonon vagy levélben beszélsz brüsszeli vezetőkkel, kérsz valamit és ők a támogatásukat ígérik. Erről beszámolsz és a politika ezt úgy hívja: credit claiming. Például vidéken van 100-150 ezer Fidesz szavazó, akiket egyetlen dolog érdekel: a földjeik után megkapják az EU-s pénzeket vagy sem. Most alig csordogál. Mondhatod, hogyha nincs Orbán, hozom a pénzt.

A következő nap egyetértesz Ursula von der Leyen véleményével, ez pedig a position taking. Mindkettő ingyen van és használja minden nehézsúlyú politikus. Mind-mind alkalom arra, hogy demonstráld: az ellenzék hozza a megmentő sereget.

Ez egy archaikus szerep: mint amikor a legkisebb fiú, a népmesei hős hozza el a segítséget. Hozd el a Nyugat segítségét és együtt biztosan felemeljük a gép orrát.

MZP-t akkor látják erősnek és okosnak, ha újra és újra visszatér a szavazók legfontosabb egzisztenciális kérdéseihez. A formatív hatású politikus keveset beszél közvélemény kutatásról, párt-listáról, kémbankról, média propagandáról, az ellenzék belső történéseiről.

Sokkal többet az embereket érintő legfontosabb kérdésekről. Márpedig az most így hangzik: ha visszatérünk a Nyugathoz, akkor megmenekülünk? Igen, a happy end a jó válasz, az ország megmenthető.

Bruck Gábor


.

Valódi Hírek