Kivonul a BBC Oroszországból

A BBC felfüggeszti újságírói tevékenységét Oroszországban. A brit közszolgálati médiatársaság pénteki bejelentése szerint az intézkedés indoka az az új orosz törvény, amely börtönnel fenyegeti a média munkatársait.

Biztonsági okokból felfüggeszti újságíróinak oroszországi tevékenységét a BBC. Az Oroszországban

pénteken elfogadott törvény alapján

– amellyel a BBC a döntést indokolta – szabadságvesztéssel sújtható az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztése.

A BBC indoklásában szerepel az is, hogy az Ukrajna ellen folytatott háborúval összefüggésben blokkolták a cég orosz nyelvű hírportálját.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) pénteken korlátozta az oroszországi hozzáférést a Lettországból üzemeltetett Meduza hírportál és az amerikai költségvetésből finanszírozott Szabadság Rádió orosz nyelvű híroldalához is.

Tim Davie, a BBC vezérigazgatója pénteki közleményében hangsúlyozta: úgy tűnik, hogy az új orosz törvény

a független újságírás folyamatát minősíti büntetendő cselekménynek,

és így a BBC-nek nem maradt más választása, mint az, hogy átmeneti időre felfüggessze a BBC News hírszolgáltató részleg újságíróinak és az őket segítő személyzet tagjainak munkáját Oroszországban.

Davie szerint az intézkedés arra az időre szól, amíg a BBC megvizsgálja, hogy milyen hatásai lehetnek „ennek a nemkívánatos fejleménynek”.

A BBC vezérigazgatója hozzátette, hogy a BBC News orosz nyelvű hírszolgáltatása továbbra is működik Oroszország határain kívülről.

Tim Davie nyilatkozata szerint a BBC számára elsődleges fontosságú munkatársainak biztonsága, és a cég nem kívánja kitenni őket annak a kockázatnak, hogy büntetőeljárás indul ellenük csak azért, mert végzik a munkájukat.

Davie elismeréssel adózott a BBC-stáb bátorságának, elkötelezettségének és professzionalizmusának.

A vezérigazgató hangsúlyozta: a BBC változatlanul elkötelezett amellett, hogy pontos, független forrásból származó információkkal lássa el közönségét az egész világon, beleértve az oroszok azon millióit, akik használják a BBC hírszolgáltatását.

Az Ukrajnában és a világban máshol dolgozó BBC-újságírók folytatják tudósításaikat az Ukrajna elleni invázióról – közölte pénteki nyilatkozatában a BBC vezérigazgatója.

(via, hvg.hu)

Valódi Hírek