Manfred Weber: Orbán Viktornak döntenie kell, melyik oldalon áll

Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője, úgy véli Orbán Viktornak el kell döntenie, melyik oldalon áll. — nyilatkozta az Euronews-nak kedden.

A bajor politikus szerint a magyar kormány elképesztő kettős játékot űz Ukrajna ügyében, miközben a világ többi része egyértelműen döntött.

„Elképesztő ez a kettős játszma, Orbánnak el kell döntenie, melyik oldalon áll. A világ többi része így tesz”.

— mondta Manfred Weber.

Weber hozzátette, már azon is meglepődött, hogy Svájcban sokáig gondolkoztak a szankciók alkalmazásán. Azonban rájöttek, hogy nem lehetnek semlegese egy ilyen helyzetben.

„Az ilyen helyzetekben kell, hogy legyen álláspontja az embernek. Egyre több politikus ismeri fel ezt a világban, ezért Orbánnak a magyar részről el kell döntenie, hová tartozik”. — fogalmazott Weber.

A néppárti vezető az EU és a NATO fegyverszállításairól is kifejtette álláspontját:

„Az ENSZ minden független országnak jogot ad az önvédelemre. Mi pedig mindössze lehetővé tesszük az ukránok számára, hogy éljenek ezzel a joggal. Ezért teljes mértékben támogatom a fegyverszállításokat.

Ez nem agresszív lépés”.

— mondta Manfred Weber.

A hivatalos magyar álláspont az, hogy Magyarország számára az az elsődleges, hogy kimaradjon a fegyveres konfliktusból, illetve megvédje a kárpátaljai magyar kisebbséget, ezért nem engedélyezi a fegyverszállításokat az ország területén keresztül, illetve a V4-országok közül egyedüliként ezért nem segíti fegyverekkel Ukrajnát. Ugyanakkor az uniós szankciós csomagokat, így egyes orosz bankok kizárását a SWIFT nemzetközi pénzügyi rendszerből nem vétózta meg.

(via, Euronews)

Valódi Hírek