Felszántja az orosz gazdaságot szankcióival a Nyugat

Az Egyenes Beszéd vendége volt hétfőn Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde volt elnöke, aki az orosz-ukrán háború gazdasági következményeiről is beszélt.

„Az ami történt a mai napon, az azt gondolom, hogy egy teszt. Egy újkori háborúzási formának,

amit már nem harctereken játszanak, hanem a pénzügyi rendszerben”.

Szalay emlékeztet arra, hogy 2012-ben Irán volt az első olyan ország, amit lekapcsoltak a SWIFT pénzügyi kommunikációs rendszerről. Ezért – mint mondja – , már lehetett számítani, hogy ez a fajta szankcionálás ha egyszer beválik, akkor azt a későbbiekben is alkalmazhatják.

„Ez azt jelenti, hogy azok a bankok, amelyek erről a rendszerről le lettek kapcsolva, ezek nem tudnak semmilyen pénzforgalmi instrukciót adni, ha csak nincs kiépítve email-es kommunikáció. Ezt úgy kell elképzelni, mintha a mi magánéletünkben nem tudnánk emailt küldeni sehova”. — fejtette ki.

Összességében ezek az intézkedések egy új szintre viszik a nagyhatalmak és nemzetek rivalizálását.

„Az aki azt gondolta, hogy itt kétpólusú világrend kiépülhet a világban, az láthatja, hogy ez nem fog bekövetkezni, legalábbis nem rövid távon”. — fogalmazott az értéktőzsde volt elnöke.

Szalay-Berzeviczy úgy véli az a világ ami fele mi megyünk, ott a harctéri és katonai akciók a globális küzdelem kisebb részét jelentik majd. Nagyobb része a gazdasági hadviselés, ahol viszont Amerika „fogja a gyeplőt”. — fogalmazott a szakértő, majd hozzátette:

„Alaphelyzetben ez egy nagyon súlyos gazdasági csapás ami Oroszországot éri és főleg az által, hogy a központi banknak a 650 milliárdos dollár tartalékából a közel 60 százalékát befagyasztották a nyugati államok,

ez azt jelenti, hogy ki fog fogyni abból a pénzből, amivel a háborúzást finanszírozta”.

Ugyan Oroszország a rubellel képes lehet egy zárt gazdaság kialakítására és működtetésére, ugyanakkor minden lényeges technikában importra szorul az ország. Szalay példaként említi a repülőgép alkatrészeket, a telefonokat, és minden egyéb nyugatról jövő technológiát, amitől Oroszország elvágta magát.

Azzal kapcsolatban, hogy Oroszország számára már most is érezhetők a szankciók hatásai, a szakértő kiemeli, hogy az orosz tőzsdét ki se nyitották, a rubel pedig történelmi mélyponton van, 40 százalékot esett.

„Ez most precedensteremtő történet”.

— foglalta össze a műsor végén Szalay-Berzeviczy Attila.

(via, atv.hu)

 

Valódi Hírek