Tovább zúdul az orosz propaganda a közmédián: Visszatartotta az LMP közleményét az MTI

Nem tette közzé az Magyar Távirati Iroda (MTI) az LMP közleményét, amelyben arról írtak, hogy Ungár Péter a Médiatanácshoz fordult közmédia elfogult közvetítése miatt. — írja a Telex.

„Az MTVA által adásba engedett beszélgetések egyoldalú, kontextus nélküli orosz propagandaanyagok voltak. A televízió még kísérletet sem tett az eltérő szempontok bemutatására, vagy geopolitikai elemzésre, egyszerűen a Kreml álláspontját közvetítette”. — fogalmaz az LMP közleménye.

Ungár Péter azt kérte a Médiahatóságtól, vizsgálják ki, hogy „hogyan fordulhat elő, hogy a magyar adófizetők pénzéből fenntartott intézmény egy külföldi nagyhatalom propagandáját közvetíti”.

Az MTI azzal indokkal utasította vissza a közlemény közzétételét, hogy a szöveg az OS szabályzatának 14.2 pontjába ütközik. Eszerint a közlemény „nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója, a közszolgálati médiaszolgáltató, a Médiaszolgáltatás-Támogató és Vagyonkezelő Alap, vagy a közszolgálati médiaszolgáltatásnak törvényben meghatározott más szervezetei ellen”. — fogalmaz a Magyar Távirati Iroda közleménye.

A továbbiakban így fogalmaznak:

„A médiaszolgáltatót megillető szerkesztői szabadság alapján jogosult szerkesztői döntést hozni, és

egyes közlemények közzétételét

megtagadni”, vagy akár a közzétett közleményt eltávolítani.

Az MTI a közlemény közzétételének megtagadásáért vagy annak utólagos eltávolításáért

semmilyen felelősséggel nem tartozik”.

Ungár pénteken nyílt levelet írt Papp Dánielnek, az MTVA vezérigazgatójához, amiben így fogalmaz:

„A helyzet az, hogy azok a műsorok, amik az Ukrajna ellen folyó katonai agresszió kapcsán adásba kerületek a köztelevízión árnyalatlan, kontextus nélküli orosz propagandaanyagok voltak. Nem két ellenkező értelmezés bemutatása volt, nem egy mély geopolitikai elemzés, hanem a Kreml álláspontja és semmi más”.

— írta Ungár, majd Fábry Sándort idézve hozzátette:

„lehet ezt csinálni, csak nem közpénzen”. Egy magántelevízióban lehet”.

Ungár Péter azt kérdezte Papp Dánieltől, hogy „kapott-e pénzt a Kremltől azért, hogy kiszolgálja a geopolitikai érdekeiket? Kellett jelentést tennie az orosz nagykövetség valamelyik alkalmazottjának? Milyen formában kapja Moszkvától az instrukciókat a műsor elkészítéséhez?”.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki a propagandatelevízió rendszeres vendége, így vélekedett:

„Jelenleg az ukrán vezetés nagyon sok csacsiságot csinált. Nem akarom bántani az ukrán államfőt – ő egy színész –, az, ha Ukrajna ma atomfegyvereket szerez be, ezzel olyan mértékben veszélyeztetné Moszkva érdekeit, hogy azt nem tűri el”.

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője, pedig ezt a helyzetértékelést adta a köztévén:

„Korábban is kellett volna, és továbbra is érdemes komolyan venni, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök mond”.

Májusban, a sajtószabadság napján szintén hasonló indoklással utasították vissza az LMP közleményét a sajtószabadságról. A DK tavaly pert is nyert, miután az MTI négy közleményüket nem jelentette meg. A bíróság ítélete szerint „a médiaszolgáltató szerződést szegett a közlés megtagadásával”, ezért arra kötelezték a Duna Médiaszolgáltatót, hogy a közleményeket adja ki az Országos Sajtószolgálaton (OS) keresztül.

(via, Telex)

 

Valódi Hírek